Bývalý západoněmecký politik Genscher: Neměli bychom zapomínat, kam jsme v roce 1989 chtěli kráčet

12.09.2014 10:36

Bývalý spolkový ministr Hans-Dietrich Genscher vstoupil do dějin svým památným proslovem, který na podzim 1989 pronesl k uprchlíkům z Německé demokratické republiky (NDR) z balkonu velvyslanectví v Praze. I to byl jeden z momentů, které podkopaly základy východoněmeckého komunistického režimu a vyvolaly řetězovou reakci, jež nakonec vedla k vytažení železné opony. Pětadvacet let poté bychom prý tuto vzpomínku měli mít na zřeteli kdykoliv, kdy mluvíme o budoucnosti Evropy, kterou chceme utvářet.

Bývalý západoněmecký politik Genscher: Neměli bychom zapomínat, kam jsme v roce 1989 chtěli kráčet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli sympatizanti Holešovské výzvy za účelem svržení Nečasovy vlády

„Bylo to, jako by se na zlomek vteřiny zastavil veškerý čas. Přitom to bylo právě naopak. Výkřik radosti čtyř a půl tisíce shromážděných na německém velvyslanectví v Praze byl začátkem převratných změn. Čtyři a půl tisíce lidí, kteří vzali svůj osud i se všemi riziky a úskalími do vlastních rukou, psaly dějiny. Nejenom německé, ale i české, evropské a lze říci, že i světové,“ zavzpomínal si Genscher v pozdravu Čechům, který uveřejnila v komerční příloze MF Dnes. 

Tento výkřik byl prý poslední těžkou ranou zasazenou Berlínské zdi a nakonec ho vyslyšeli i občané okolních komunistických zemí. „To, co se tehdy stalo, nemělo v dějinách Evropy, jež byly tak často prosyceny krví, obdoby. Nikdy předtím si evropské národy nebyly tak blízké jako v oněch dnech a týdnech,“ míní Genscher.

Tato vzpomínka by podle bývalého východoněmeckého ministra zahraničí neměla nikdy vyblednout. „Je velkým závazkem, uvědomovat si stále znovu tuto blízkost společného osudu. Poprvé v dějinách Evropy šlo všude o svobodu a sebeurčení. Nikdy předtím si evropské národy nebyly tak blízké ve svých požadavcích, přáních, ale i obavách. To je zajisté vzpomínka, ale ještě více to je závazek, kdykoliv mluvíme o budoucnosti Evropy, kterou chceme utvářet,“ upozorňuje Genscher.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…