CASY za pět miliard jsou skvělé. Budeme potřebovat další letadla, tvrdí Pavel

15.07.2013 17:38

Podle náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Petra Pavla se letouny zakoupené za téměř pět miliard korun naplno využívají. I přesto se ale podle něj vláda nevyhne dalšímu nákupu letounů, uvedl Pavel v rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu.

CASY za pět miliard jsou skvělé. Budeme potřebovat další letadla, tvrdí Pavel
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

"Hledáme vždy to řešení, které se nejvíce blíží ideálu," říká k nákupu letadel Pavel. Podle něj je ale armáda s letadly plně spokojená. "Jsou ekonomická, spolehlivá, pro nás jsou ideální," vychvaluje letouny náčelník. Podle Pavla stály letouny CASA skoro pět miliard korun. "Ale včetně peněz na servis," dodává. "Peníze na servis" jsou podle náčelníka prostředky na výcvik posádky, součástky a další.

Náčelník v rozhovoru souhlasil, že má armáda minimální podíl na tom, od koho a jaký výrobek se nakoupí. V případě letadel CASA ale vládla chybu neudělala. "Letadla CASA se používají od 2010 a nalétaly 3050 hodin a neměli jsme žádný závažný problém," poukazuje na využití letadel náčelník. Řeč došla i na původ letadel L-159, která se snažila Česká republika prodat již dlouhou dobu.

Tři L-159 mají nového majitele

Tři letadla podle posledních informací zamířila do USA. "Měla být provedena směna. Jedna CASA měla být vyměněna za pět těchto letounů. Jedna CASA byla zaplacena letouny, zbytek financemi," vysvětluje původ letadel Pavel. Časem ale podle něj došlo k dohodám o kompenzacích za zdržení plné funkčnosti letadel CASA: "Došlo k dohodě mezi výrobcem a armádou o navrácení dvou letounů L-159".

Dalšímu nákupu se armáda nevyhne

Zbylá letadla L-159 se podle Pavla využijí k výcviku vojáků, CASY Česká republika naplno využívá. "S CASAmi jsme byli v Iráku, Egyptě, v Kábulu, létáme i po České republice, byli jsme s nimi i v Mongolsku, kam jsme převezli koně Převalského," vypočítává. Zejména v Mongolsku to pro vojáky bylo podle Pavla zajímavé: "Nemají tam standartně zpevněná letiště, pro nás to byla tedy ideální příležitost pro nácvik nezvyklé situace a ještě jsme to měli zaplacené."

Armáda ale přesto bude do budoucna potřebovat další letouny. "Potřebujeme alespoň dva letouny střední kategorie, podobné a větší než C-130 Herkules, které mají možnost převážet větší náklady," přibližuje Pavel. "K zakoupení by mohlo dojít v roce 2018 až 2020. Zatím chceme zajistit plnou funkčnost dopravního letectva," dodává. Česká republika by si tak nemusela kvůli mezinárodním misím, při kterých se často objemný náklad převáží, letouny půjčovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…