ČLK varuje, že nemocnicím chybějí lékaři klíčových oborů

31.03.2016 6:55

Menší nemocnice musejí kvůli nedostatku lékařů omezovat provoz nebo zavírat klíčová oddělení, varuje Česká lékařská komora (ČLK). Lékaři chybějí hlavně v oboru vnitřního lékařství, chirurgie a gynekologie a porodnictví. Podrobná data zveřejní ČLK na dnešní tiskové konferenci, kam přijdou její varování potvrdit přední představitelé těchto tří medicínských oborů.

ČLK varuje, že nemocnicím chybějí lékaři klíčových oborů
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Před třemi týdny vyzvala ČLK vládu k přijetí krizového plánu na záchranu českého zdravotnictví. Upozornila, že kvůli nedostatku personálu už není schopna garantovat kvalitu péče. Stát podle ní musí zdravotnictví přidat peníze. Bez rychlého růstu platů zdravotníci v nemocnicích nezůstanou, varovala komora.

Na podporu svých požadavku spustila ČLK sérii tiskových konferencí. Na jedné zveřejnila příklady nemocnic, které kvůli nedostatku personálu omezily v poslední době provoz. Například pražská Nemocnice Na Františku uzavřela neurologické oddělení, kolínská nemocnice sloučila cévní chirurgii s chirurgickým oddělením a nemocnice v Městci Králové omezila provoz chirurgie.

K nedostatku lékařů v regionech přispívá podle ČLK i současné komplikované vzdělávání, které je nutí dlouhodobě pobývat při přípravě na atestaci ve fakultních nemocnicích. Nemocnice aktuálně hledají za pomoci inzerátů kolem 1000 lékařů. Kdyby měly dodržovat zákoník práce a povolené přesčasy, musely by jich podle ČLK hledat až 3000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…