ČNB dnes bude jednat o sazbách i intervencích a zveřejní prognózu

31.07.2014 7:15

Bankovní rada ČNB dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb, pokračování devizových intervencí a představí novou makroekonomickou prognózu. Podle analytiků zůstanou sazby na rekordních minimech a centrální banka bude nadále pokračovat v současném režimu devizových intervencí s cílem držet kurz koruny poblíž 27 Kč/EUR.

ČNB dnes bude jednat o sazbách i intervencích a zveřejní prognózu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Víceguvernér ČNB Miroslav Singer

S koncem intervenčního režimu ekonomové počítají většinou až v druhé polovině příštího roku, někteří ovšem nevylučují pokračování do roku 2016. Zároveň je podle nich možné, že v případě déletrvající nízké inflace ČNB intervenční režim prodlouží. Někteří v krajním krizovém případě při špatném vývoji ekonomiky v ČR i EU nevylučují další oslabení koruny.

Bankovní rada na minulém zasedání 26. června deklarovala, že neukončí intervenční režim dříve než ve druhém čtvrtletí 2015. Původní plány počítaly s počátkem roku. Devizové intervence spustila ČNB loni v listopadu jako opatření proti deflaci.

Rada bude mít k dispozici novou makroekonomickou prognózu. „Proti té předchozí by k žádným výraznějším změnám dojít nemělo. Pravděpodobně bude zohledněn pomalejší návrat inflace k inflačnímu cíli a naopak bude zvýšena prognóza domácího hospodářského růstu," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Kdyby ovšem ČNB v nové prognóze snížila výhled na vývoj inflace, pak by se například podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška prodloužil intervenční režim, nebo by se dále oslabila koruna. „Posledně jmenovanou možnost ovšem považuji jen za krizový scénář, kupříkladu pro situaci opětného nástupu recese v eurozóně," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…