ČNB oslabuje korunu. Zdraží výrobky i služby

07.11.2013 14:27

Bankovní rada České národní banky se rozhodla zahájit devizové intervence. Poprvé od roku 2002. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš. Cílem je oslabit korunu a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. Úrokové sazby jsou totiž na tzv. technické nule. Kurz koruny chce banka pomocí intervencí držet poblíž hladiny 27 Kč/EUR.

ČNB oslabuje korunu. Zdraží výrobky i služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Naposledy centrální banka přistoupila k devizovým intervencím v roce 2002. Tehdy bylo ovšem cílem intervencí stabilizovat kurz koruny, který až do léta 2002 prudce posiloval, a to za existence nenulových sazeb. V současnosti, kdy jsou úrokové sazby na technické nule, mají intervence prostřednictvím oslabení koruny za cíl dále uvolnit měnové podmínky. O tom, že dalším případným nástrojem uvolnění měnové politiky po dosažení nulové spodní hranice úrokových sazeb bude kurz koruny, rozhodla bankovní rada již na podzim roku 2012.

Exportéři zajásají, lidé se připlatí

Bezprostředně po oznámení intervencí koruna oslabila na 26,63 Kč/EUR, přičemž dopoledne přešlapovala okolo 25,80 Kč/EUR. Koruna je tak na nejslabších úrovních od června 2009. "I když se o podobné intervenci dlouhodobě hovořilo, tak samotné spuštění v relativně pro nás agresivním gardu, je překvapením. Je pravděpodobné, že v nejbližších týdnech se bude kurz pohybovat kolem kurzu zmíněném v intervenci, tedy 27 Kč/EUR," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Zároveň dodal, že zprávu hodnotí negativně vzhledem k tomu, že díky výsledkům obchodní bilance není podle něj nutné intervence provádět.

"Pokud koruna zůstane takto slabá, můžeme velmi brzy čekat zdražování pohonných hmot, dovážených výrobků i služeb (včetně dovolených), jejichž ceny se odvozují od zahraničních cen," upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. V době, kdy se domácí poptávka ještě nestačila ani pořádně nadechnout, bude muset tak podle něj čelit vyšším cenám dováženého zboží.

"Obavy z výrazného podstřelení inflačního cíle však zjevně převážily. Krátkodobě to znamená negativní dopad na spotřebitele. Pokud bude oslabení koruny trvalejší, pak to bude pozitivní pro české exportéry," uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů

Úrokové sazby tak centrální bankéři dnes nechali beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta. Podle odhadů analytiků centrální banka úrokové sazby ponechá na rekordně nízké úrovni minimálně do konce příštího roku.

Dnešního měnového zasedání rady se zúčastnilo všech sedm členů. Tisková konference po jednání rady začne ve 14:30.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…