CNN: Babiš kazí mnoha Čechům výročí sametové revoluce

16.11.2019 16:50

Nedělní výročí sametové revoluce bude mít pro mnoho Čechů hořkosladkou příchuť. Tři desítky let po pádu komunistického režimu si lidé připomínají dramatický historický okamžik na pozadí obvinění potvrzených soudem, že jejich premiér spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Uvedla to dnes v komentáři ke shromáždění na pražské Letenské pláni americká televize CNN. Zprávu převzala ČTK.

CNN: Babiš kazí mnoha Čechům výročí sametové revoluce
Foto: ReproFoto
Popisek: Andrej Babiš hostem v televizi CNN.

Demonstranti žádají rezignaci Andreje Babiše, konstatuje televizní kanál, který připomíná, že organizátoři z Milionu chvilek pro demokracii v minulých měsících uspořádali největší protesty od roku 1989. CNN uvádí, že i když mnoho Čechů s Babišem nesouhlasí a chce jeho odchod, premiér má i mnoho stoupenců. „Jeho populistická politika zahrnuje rozhodné odmítnutí návrhů Evropské unie na migrační kvóty. Byl jedním ze čtyř státníků, kteří v červnu odmítli návrh EU na snížení škodlivých emisí,“ konstatuje CNN.

V listopadu 1989 kráčeli Češi v ulicích s požadavkem na ukončení 40 let vlády komunistů. Teď někteří v České republice protestují znova, píše na svém webu německá rozhlasová stanice Deutsche Welle. „Časy se změnily, ale motivace je podobná,“ dodává.

Euforie listopadových dob se vytrácí. Mnoho Čechů jde znovu do ulic, tentokrát nikoli na protest proti vládě jedné strany, ale kvůli tomu, že politici s kořeny v předlistopadovém systému jsou znovu na vrcholu, píše se v článku, který upozorňuje na údajnou Babišovu spolupráci s StB a na podporu komunistů, na níž je závislá jeho menšinová vláda.

„Chceme, aby si lidé pamatovali sametovou revoluci. Další revoluci neděláme, chceme chránit to, co se podařilo v roce 1989,“ citovala německá stanice jednoho z organizátorů dnešní demonstrace Benjamina Rolla.

O demonstraci na Letenské pláni v Praze píší i světové tiskové agentury. Americká AP uvedla, že jde o druhý velký protest proti Babišovi, kterého demonstranti považují za hrozbu pro demokracii a český právní systém. Německá DPA píše o statisícové účasti a „trvalém konfliktu zájmů multimiliardáře Babiše“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…