CNN: Obama pronesl silný a emocionální projev

27.06.2015 6:00

Americký prezident Barack Obama se v Charlestonu ve státě Jižní Karolína zúčastnil pohřbu reverenda Clementy Pinckneyho, který byl jednou z devíti černošských obětí střelby v místním kostele afroamerické církve. Na pohřbu Obama pronesl strhující proslov, v němž odsoudil přetrvávající rasismus a varoval před nebezpečím, které představují střelné zbraně.

CNN: Obama pronesl silný a emocionální projev
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Televize CNN konstatovala, že šlo o jedno z nejemocionálnějších a nejsilnějších Obamových vystoupení. K rasově motivované střelbě v charlestonském kostele ze 17. června se přiznal jednadvacetiletý běloch Dylann Roof. Obama tři dny po střelbě varoval před "nákazou rasismu" a připomněl potřebu větší regulace prodeje zbraní. Pinckney přitom v roce 2011 coby jihokarolínský senátor hlasoval proti návrhu zákona, který měl umožnit nošení zbraní do kostela.

První černošský prezident USA se pak zapojil do debaty o vlajkách Konfederace

Ani dnes se šéf Bílého domu politickým deklaracím nevyhnul, ale jeho první slova pronesená ve smuteční řeči patřila především obětem krveprolití a pozůstalým. Pastora Pinckneyho označil za "dobrého muže".

První černošský prezident USA se pak zapojil do debaty o vlajkách Konfederace, které dosud Jižní Karolína toleruje na veřejných budovách. Vlajka samotná prý nemůže způsobit takové vraždění. Amerika ale příliš dlouho přehlížela bolest, kterou vlajka způsobovala, a "minulé nespravedlnosti, které utvářejí i současnost", podotkl Obama k symbolu otrokářských jižanských států z dob americké občanské války v letech 1861-65.

Vlajka konfederace je podle něj připomínkou rasové poroby v Americe a její odstranění by bylo uznáním špatnosti někdejšího otroctví a porušování občanských práv. Bylo by zradou všeho, za co Pinckney bojoval, kdybychom se opět uchýlili k "pohodlnému mlčení" a nevypořádali se s tématy jako rasismus a násilí způsobované střelnými zbraněmi, varoval Obama. Změny ve vztazích mezi rasami však podle něj nenastanou přes noc.

Ještě před příjezdem prezidenta kostelní sbor a dav čítající zhruba 6000 lidí zpívaly na úvod pohřbu spirituály

Snad nejčastějším slovem v Obamově projevu, připomínajícím dikcí kázání, však bylo "grace" (milosrdenství). Emocionální vrchol pak nastal, když Obama náhle začal zpívat křesťanskou hymnu Amazing Grace. Vzápětí se k němu připojil celý kostel.

Ještě před příjezdem prezidenta kostelní sbor a dav čítající zhruba 6000 lidí zpívaly na úvod pohřbu spirituály.

Člen jihokarolínského Senátu a Pinckeyho osobní právník Gerald Malloy slíbil, že se postará o jeho dvě dcery a bude prosazovat věci, na nichž Pinckneymu záleželo, jako jsou rovný přístup ke zdravotní péči a sociální spravedlnost. Potlesk vyvolala jeho poznámka, že vraždění náhle vedlo k přehodnocení symbolů otrokářských států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…