COVID-19: Vláda zkusí nadějný lék. A šíbuje posily do Prahy

07.09.2020 12:20

Koalice ANO a ČSSD sází na nový lék proti koronaviru. I když vlastně není vůbec nový. Kabinet chystá studii na známý lék Isoprosine, jenž v prvé řadě posiluje imunitu, čímž koronaviru nedovolí uchytit se v hostitelově těle.

COVID-19: Vláda zkusí nadějný lék. A šíbuje posily do Prahy
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Podle informací serveru Lidovky.cz vláda v boji s koronavirem hodlá vsadit na padesát let starý lék na posílení imunity. Premiérovi Andreji Babišovi se nápad zalíbil.

„Řada lékařů lék využívá a považuje ho za účinný. Proto chceme provést studii, která označí Isoprinosine za lék účinný na covid,“ řekl Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové.

Při akutních respiračních onemocněních už se lék nasazuje v Polsku, Maďarsku či na Slovensku. Profesor Roman Prymula upozorňuje, že ale zatím není k dispozici dost dat, zda je uvedený lék na koronavirus dostatečně účinný. Proto vláda upíná svou pozornost k odborné studii.

Výhodou pět dekád existujícího léku je podle Berana také to, že se dá brát preventivně. V nízkých dávkách ho mohou užívat zaměstnanci domovů důchodců a dalších ohrožených skupin. Preventivní užívání zdravým člověkem je v Beranových očích nesmysl,“ doplnil server.

Zásadní je podat lék co nejdříve.

Ale pozor, Isoprinosine je na předpis, takže shánět ho na vlastní pěst v lékárnách nemá smysl. Za krabičku léku zákazník zaplatí obvykle do pěti set korun.

Vedle sázky na staronový lék vláda také počítá s posílením stavu pražských hygieniků. V Praze je nejvíce covid pozitivních občanů a hygienici tam tak mají nejvíc práce. Podle informací České televize jim mají pomoct kolegové z jiných krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…