ČR a Čína podepsaly na 30 obchodních dohod

30.03.2016 12:30

Účastníci ekonomického fóra na pražském Žofíně podepsali dnes za účasti prezidentů Česka a Číny na 30 obchodních dohod v nejrůznějších oblastech. Jedna z nich se týká i analytické spolupráce na přípravách kanálu Dunaj-Odra-Labe, uvedl český prezident Miloš Zeman. Dohody s čínskými firmami z české strany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding.

ČR a Čína podepsaly na 30 obchodních dohod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezentační akce na pražském Žofíně Užijte si Peking-při tranzitu do 72 hodin bez víza

"Politici mají podnikatelům otevřít dveře. Ten podnikatel, který otevřenými dveřmi nedokáže vstoupit, nestojí za to, abychom se jím dále zabývali. Vstoupit musíte sami. Děkuji všem, kdo dokázali vstoupit, což dokážou právě připravené a dohodnuté smlouvy," řekl před podpisem dohod Zeman. Na Žofíně se dnes podle něj sešlo 30 nejúspěšnějších čínských a stejný počet nejúspěšnějších českých podnikatelů.

Zeman také zopakoval, že objem čínských investic v Česku dosáhne letos 95 miliard korun. Uvedl, že i politici mají své sny a tím jeho je vybudování kanálu Dunaj-Odra-Labe. Vítá proto předběžný zájem čínských firem na spolupráci na tomto projektu.

Další dohody se týkají energetiky, finančnictví, automobilového průmyslu nebo cestovního ruchu. Mezi podepsanými je i dohoda o rekonstrukci a nákupu fotbalového stadionu Eden.

Podepsána byla mimo jiné dohoda o technologicko-ekonomické spolupráci mezi S.W.H. Group zaměřující se na obnovitelné zdroje energie a China Longyuan Power Group. Uzavřena byla i rámcová dohoda o finanční spolupráci mezi Českou exportní bankou (ČEB) a Čínskou rozvojovou bankou, která má mimo jiné usnadnit českým exportérům přístup na čínský trh.

Memorandum o porozumění podepsaly také kunovický výrobce letadel Aircraft Industries a China Aviation Supplies Holding Company. Další memorandum o porozumění o všestranné spolupráci uzavřely China General Nuclear Power Corporation a skupina ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…