ČR a Portugalsko chtějí spolupracovat při novém formování EU

28.08.2017 22:11

Česko a Portugalsko chtějí spolupracovat na vytváření nové podoby Evropské unie. Dnes se na tom v Praze shodli ministři zahraničí obou zemí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Augusto Santos Silva. Podle nich mají Česko a Portugalsko podobné zájmy, pro obě země je důležité zachování jednoty EU, píše ČTK.

ČR a Portugalsko chtějí spolupracovat při novém formování EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Santos, který se kromě bilaterálního rozhovoru se Zaorálkem zúčastnil i diskuse na výroční konferenci českých velvyslanců, prohlásil, že se na jednáních v Praze soustředí na budoucnost EU. „Evropská unie v těchto dnech čelí důležitým výzvám a připravuje se na rozhodnutí, která definují blízkou budoucnost naší společné unie,“ řekl.

„Jsme připraveni udělat důležité rozhodnutí ohledně obranné unie, o tom, jak budeme reagovat na globalizaci, o sociálním pilíři EU a samozřejmě se připravujeme i na víceletý finanční rámec po roce 2020,“ řekl Santos. Česko a Portugalsko podle něj mají při jednáních o těchto tématech hodně společného i kvůli tomu, že jsou to podobně velké země, které obě mají zkušenost z nedávné minulosti s autoritářským režimem.

Zaorálek prohlásil, že vidí v pozicích obou zemí hodně společného. „Podstatné je to, že my na obou stranách Evropy jsme přesvědčeni, že musíme držet celou rodinu 27 zemí pohromadě,“ řekl. Portugalsko podle něj stejně jako Česko chápe, že pro společnou budoucnost EU je třeba umět najít konsenzus a jednat v atmosféře vzájemné důvěry. „Cítíme, že jsme připraveni tu (atmosféru) budovat,“ řekl Zaorálek.

Český ministr také podotkl, že Portugalsko podporuje princip, že v případě prohloubené spolupráce některých zemí EU v určité oblasti musí mít další státy možnost připojit se později. Pro Česko je tato otevřenost integračních forem podle Zaorálka velmi důležitá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…