ČR brzdí dohodu Gruzie a EU kvůli soukromé firmě Energo-Pro

09.03.2015 6:42

Ministerstvo zahraničí využilo asociační dohodu mezi Gruzií a EU k tlaku na gruzínský stát, aby tak chránilo investice české firmy Energo-Pro v zemi. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN) a dodaly, že jim to potvrdil ministr Lubomír Zaorálek. Jeho ministerstvo podle LN opakovaně stáhlo dohodu z programu schůze Sněmovny, odkladem jejího schválení chtělo přispět ke změně postojů gruzínských úřadů, které české firmě vyměřily mimořádnou daň v přepočtu údajně až 1,5 miliardy Kč.

ČR brzdí dohodu Gruzie a EU kvůli soukromé firmě Energo-Pro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Energo-Pro částku odmítla zaplatit a rozporuje oprávněnost platby, uvedly LN. Podle nich si také ministerstvo nechalo udělat analýzu sporu a dospělo k závěru, že požadavek gruzínské finanční správy vůči Energo-Pro nemá oporu ve smlouvě a firma je zcela v právu. Šéf české diplomacie podle LN připustil, že z nesouvisející asociační dohody s dalekosáhlými důsledky pro Gruzii udělal rukojmí konkrétního zájmu soukromé firmy. "Není to ideální postup. Já jako ministr zahraničí ale nemám moc jiných možností, jak dělat ekonomickou diplomacii a nebýt za hlupáka," citují LN Zaorálka. 
    

Jiří Krušina, čtvrtinový majitel Energo-Pro, však LN řekl, že jejich informace "nejsou aktuální ani správné". Podle deníku se ale už gruzínská finanční správa vzdala 70 až 80 procent svých požadavků a nyní se vyjednává o poslední části požadované částky. A zdržování asociační dohody mohlo být podle listu hlavním důvodem. "Pomohlo to, vím to," řekl LN Zaorálek a dodal, že proto souhlasil s tím, aby se už asociační dohoda dostala na pořad jednání zákonodárců. Nyní je podle LN smlouva z 10. března přeložena zatím na 1. dubna. 
    

LN také uvádějí, že podle Zaorálka šlo v tomto případě i o ohrožení státních prostředků. "Přes Českou exportní banku a pojišťovnu Egap jsou napadeny naše peníze, řádově jde o stovky milionů korun," řekl LN ministr. Gruzínský velvyslanec v Praze Zaal Gogsadze LN řekl, že "propojovat asociační dohodu s aktivitami Energo-Pro v Gruzii by byla chyba". 
    

Energo-Pro vlastní v Gruzii 15 vodních elektráren, distribuční společnosti a se zhruba milionem zákazníků je největším zahraničním investorem v zemi, dodávají LN. Asociační dohodu zatím podle deníku schválila asi polovina států EU, Česko je však prý jedinou postkomunistickou zemí EU, kde ratifikace smlouvy narazila. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…