ČR bude mít vědecké diplomaty, první zamíří do Izraele

25.05.2015 14:50

Česko bude do zahraničí vysílat diplomaty specializované na vědu, výzkum a inovace. Dohodu o tom dnes podepsali vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). První bude Česko zastupovat v Izraeli, kam by měl zamířit ještě letos. Uvažuje se o jejich vyslání do Spojených států či do Německa. Zda do zahraničí vyjedou i další vědečtí diplomaté, bude ale podle Zaorálka záviset na vyhodnocení působení zástupce v Izraeli.

ČR bude mít vědecké diplomaty, první zamíří do Izraele
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

"Od vědeckých diplomatů si slibujeme, že budou propagovat výsledky české vědy ve světě a podpoří vznik nových vědeckých projektů. Chceme také zlepšit spolupráci mezi firmami a akademickou sférou a podpořit výměnné pobyty vědců a studentů," uvedl k tomu Bělobrádek. Podle jeho dřívějšího vyjádření mají tito specializovaní diplomaté v hostitelských zemích zajišťovat kontakty pro tuzemský základní i aplikovaný výzkum. 
   
"Izrael je pro nás vzorem v aplikovaném výzkumu, v komercionalizaci i v tom, jak je tam věda řízena s tím, že chceme spolupráci změnit nejenom mezi akademickými obcemi, ale i ve firemním výzkumu," zdůvodnil Bělobrádek výběr židovského státu jako první destinace. "S Izraelem sice máme strategické partnerství už nějakou dobu, přesto si nejsem jist, že v oblasti vědy a výzkumu ho dokázali náležitým způsobem využít," doplnil Zaorálek. 
   
Rozhodnutí vlády vyslat do Izraele vědeckého diplomata přivítal velvyslanec židovského státu v ČR Gary Koren. "Jsem si jistý, že nový český diplomat bude v Izraeli vřele přijat a bude řešit zajímavá témata. Izrael je jedním ze světových lídrů na tomto poli," řekl ČTK Koren. Připomněl, že rozvoj spolupráce ve vědě a výzkumu mezi Českem a Izraelem byl jedním z hlavních výsledků loňského společného zasedání vlád obou zemí. 
   
Na základě podepsané dohody vypíše ministerstvo zahraničí na nový post otevřené výběrové řízení. Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová už dříve ČTK řekla, že se do něho budou moct přihlásit jak kariérní diplomaté, tak vědci mimo ministerstvo. 
   
Podle Bělobrádka by vědečtí diplomaté měli působit maximálně v pěti vybraných zemích. Kromě Izraele jako další možné destinace uvedl USA a Německo, případně Čínu či Korejskou republiku. "Izrael je pilotní projekt, a až zjistíme, jak to funguje, tak na základě toho se rozhodneme jak dál," poznamenal k tomu Zaorálek. 
   
Česko v současnosti klade důraz na vysílání ekonomických diplomatů. Loni se ministerstva zahraničí a zemědělství dohodla na zřízení postů agrárních diplomatů. Experti na zemědělství mají zatím působit na českých ambasádách v Rusku, Srbsku, Saúdské Arábii, Číně a na Ukrajině. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…