ČR chce s Čínou navázat spolupráci kvůli organizovanému zločinu. Dlouho to nešlo

13.11.2014 17:09

Česko chce v příštích třech letech v rámci boje proti organizovanému zločinu navázat spolupráci s Čínou. Velkou část dovozu z asijské země do tuzemska kontrolují zločinecké gangy. Cena zboží je pak v Česku podhodnocena a státu vznikají miliardové škody na daních. Vyplývá to z koncepce boje proti organizovanému zločinu na roky 2015 až 2017, kterou schválila vláda.

ČR chce s Čínou navázat spolupráci kvůli organizovanému zločinu. Dlouho to nešlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nová politika bezvízového styku s ČLR. Turistům z 45 zemí světa včetně ČR je umožněno pobývat v Pekingu po dobu 72 hodin bez víza, pakliže mají platnou letenku s odletem během 72 hodin do třetí země.

Podle analýzy se v uplynulých čtyřech letech nepodařilo spolupráci s Čínou navázat kvůli proměnlivé politické situaci v Česku, na přelomu let 2012 a 2013 se také měnila politická garnitura v nejlidnatějším státu světa. Cílem nové koncepce je, aby se do 30. září 2015 sešli ministři vnitra obou zemí. Pak by měla být navázána spolupráce policejních sborů, které by si například vyměňovaly informace. „Čínská strana nevěnuje českým žádostem o poskytnutí relevantních informací dostatečnou pozornost, což znemožňuje vyšetřování a postihování trestné činnosti," uvádí zpráva ministerstva vnitra.

Vnitro chce v příštích třech letech uzavřít také definitivní dohodu s Vietnamem, která se týká vydávání Asiatů k odpykání trestu vězení do jejich vlasti. Cizinci od roku 2010 do poloviny roku 2014 tvořili zhruba čtvrtinu z 1785 pachatelů stíhaných za trestné činy spáchané v organizované skupině. Největší částí s 210 pachateli byli právě Vietnamci, kteří v Česku páchají hlavně daňové úniky a výrobu drog. Česko chce také navázat policejní spolupráci s Nigérií, jejíž občané se v organizovaných skupinách v Česku zabývají distribucí drog a obchodem s lidmi.

Většina cizineckých gangů v ČR má údajně silné vazby na zahraničí

V Česku podle koncepce působí i významné ruskojazyčné zločinecké skupiny, které se nejčastěji věnují krádežím luxusního zboží, distribuci drog, podvodům a padělání listin. „Ačkoliv se v uplynulých letech podařilo některé ruskojazyčné zločinecké organizace výrazně oslabit dopadením a odsouzením vůdčích autorit, jejich infrastruktura na území ČR zůstala prakticky nedotčena, a tedy plně funkční," zdůrazňuje zpráva.

Koncepce považuje za významné také albánské, bulharské a rumunské gangy. Albánci se zabývají pašováním heroinu, Rumuni a Bulhaři krádežemi a kopírováním platebních karet. S balkánskými zeměmi ale již byla navázána spolupráce v boji proti organizovanému zločinu.

Většina cizineckých gangů má podle zprávy silné vazby na zahraničí, v některých případech tvoří součást nadnárodních kriminálních uskupení. Některé skupiny také mají v Česku základnu a trestnou činnost páchají v celé střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…