ČR chce uzavřít se Spojenými arabskými emiráty dohodu o hospodářské spolupráci

19.01.2020 15:40

Česká republika chce uzavřít se Spojenými arabskými emiráty (SAE) dohodu o hospodářské a technické spolupráci. Její sjednání by mělo mimo jiné podpořit rozvoj spolupráce firem obou zemí. Uzavření dohody by měla na pondělním jednání projednat vláda, napsala ČTK.

ČR chce uzavřít se Spojenými arabskými emiráty dohodu o hospodářské spolupráci
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

V celosvětovém měřítku jsou SAE na 4. místě ve vývozu Česka do mimoevropských zemí. Nejvyšších hodnot dosáhl český vývoz do SAE v roce 2017, kdy činil 19,4 miliardy korun. Předloni zaznamenal pokles o téměř 18 procent na 15,9 miliardy korun. ČR do SAE vyváží především počítačové součástky, záznamová zařízení a telekomunikační přístroje.

Dohoda má dále podle předkládací zprávy zakotvit existenci společného orgánu – smíšené hospodářské komise, která má pomáhat v prosazování českých exportních zájmů. České firmy se snaží o navázání obchodních vztahů zejména v energetice, vodním hospodářství, telekomunikacích, strojírenství, stavebnictví, budování infrastruktury, designu, environmentálních technologiích a potravinářství, píše se ve zprávě.

Významným českým vývozním artiklem do SAE jsou také skleněné výrobky, především korálky, stoupá vývoz osobních automobilů. Hlavní dovozovou položkou jsou polotovary hliníku a polymery plastů.

SAE patří k nejbohatším zemím, v roce 2018 byl HDP na obyvatele (v paritě kupní síly) zhruba 75.700 amerických dolarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…