ČR dá na boj proti ebole tři miliony korun a ochranné pomůcky

18.09.2014 13:30

Česká republika dá tři miliony korun organizaci Lékaři bez hranic, jejíž zdravotníci bojují v Africe s epidemií eboly. Příslušné rozhodnutí dnes podle premiéra Bohuslava Sobotky podepsal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Podle předsedy vlády Česko organizaci poskytne také materiální pomoc, kterou by měly tvořit hlavně ochranné pomůcky. Její konkrétní podobu mají na konci září kabinetu předložit ministři vnitra a zdravotnictví.

ČR dá na boj proti ebole tři miliony korun a ochranné pomůcky
Foto: Archiv
Popisek: Přenos nakaženého infekcí, ilustrační foto

Sobotka dnes o situaci v afrických zemích zasažených ebolou a o české pomoci jednal s ředitelem Lékařů bez hranic v ČR Pavlem Gruberem. Setkání se zúčastnili Zaorálek, ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a ministři zdravotnictví a vnitra Svatopluk Němeček a Milan Chovanec (oba ČSSD).

Kromě tří milionů korun chce Česko podle premiéra lékařům bojujícím se zhoubnou chorobou poslat zejména ochranné pomůcky. Ministři vnitra a zdravotnictví dostali za úkol zmapovat, co má stát k dispozici, a konzultovali to s Lékaři bez hranic. „Předpokládám, že na přespříští jednání vlády by ministři Chovanec a Němeček měli předložit konkrétní návrh poskytnutí materiální humanitární pomoci," řekl novinářům Sobotka.

Podle Chovance půjde o jednorázové ochranné pomůcky, jako jsou ochranné obleky pro lékaře, rukavice, polní lůžka či stany. „Ještě dnes odešleme možný rozsah této pomoci směrem k organizaci Lékaři bez hranic, jak nám to uložil premiér, a budeme čekat na odpověď, co požadují a potřebují," řekl ministr vnitra.

Kromě této pomoci je česká vláda podle Sobotky připravena dodávku do Afriky i dopravit, což by zajišťovalo Ministerstvo obrany. „Pomoc je ve skladech Hasičského záchranného sboru ČR a v hmotných rezervách a okamžitě po usnesení vlády je možné ji uvolnit. Pak je na obraně, aby ji dopravila," dodal Chovanec.

Na zastavení eboly je prý poslední šance

Gruber po setkání uvedl, že cítí, že česká vláda chce jeho organizaci skutečně pomoci. Situace v zasažených afrických zemích, jako jsou Guinea, Sierra Leone a Libérie, je podle něj mimořádně vážná. „Do dnešní doby Lékaři bez hranic ošetřili dvě třetiny pacientů a to je špatně. Tak by to nemělo být. My jsme nezisková organizace a nemůžeme suplovat roli OSN a Světové zdravotnické organizace," zdůraznil šéf české odbočky mezinárodní organizace, která se na počátku září obrátila na světové vlády se žádostí o pomoc.

Gruber vyzval k rychlému jednání, neboť se podle něj „pomalu zavírá okno", kdy svět současnou epidemii eboly může zastavit. Nemoc si podle něj už vyžádala životy téměř 150 zdravotníků. To, co Lékaře bez hranic nejvíce trápí, je nedostatek lidí. Sobotka ale popřel, že by o vyslání českých zdravotníků do zasažených oblastí dnes jednali.

Ebola se na západě Afriky začala šířit na jaře. Lékaři bez hranic už na konci dubna upozorňovali na to, že se nemoc vymkla kontrole. Současná epidemie je nejhorší v historii nemoci, která byla zjištěna poprvé v roce 1976. Podle Světové zdravotnické organizace jí už podlehlo téměř 2500 z asi 5000 nakažených lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…