ČR je pro Rusko tradičním partnerem, tvrdí ruský prezident Putin

27.05.2013 21:27

Rusko pokládá Českou republiku za tradičního partnera a spolupráci s ní přikládá velký důraz, řekl při dnešním setkání s českým premiérem Petrem Nečasem v Soči ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň ocenil, že obchod mezi oběma státy už během loňského roku dosáhl předkrizové úrovně. Nečas zase označil Rusko za strategického hospodářského partnera.

ČR je pro Rusko tradičním partnerem, tvrdí ruský prezident Putin
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Český premiér v Putinově rezidenci ohlásil, že během jeho návštěvy Ruska bude podepsáno několik předběžných úmluv a dohod v oblasti vodních a paroplynových elektráren a strojírenství. I to podle něj svědčí "o dosti velikém potenciálu vzájemné spolupráce, který chceme dále rozvíjet". Nečas také ocenil politický dialog na mezistátní úrovni, jakož i rozvoj vztahů s ruskými regiony. "Hovoříme o tom, že české firmy mají zájem nejen obchodovat s Ruskem, ale také v Rusku investovat a podnikat," citovala Nečase ruská tisková agentura ITAR-TASS.

Návštěva uralského Jekatěrinburgu

Český premiér se dnes sešel také se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem. V jeho moskevské rezidenci jednali mimo jiné o zakázce na dostavbu jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Tendru se účastní rusko-české konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress; dalším uchazečem je japonsko-americká společnost Westinghouse.

Po leteckém přesunu z ruské metropole do Soči ještě dnes večer Nečas odcestuje do Petrohradu, kde se v úterý zúčastní konference o obchodní a ekonomické spolupráci obou zemí. Ve středu čeká předsedu vlády i velkou podnikatelskou delegaci návštěva uralského Jekatěrinburgu.

Českého premiéra doprovází ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a na 80 podnikatelů, kteří plánují v Rusku uzavřít kontrakty úhrnem za miliardy korun. Při leteckých přesunech musel dnes Nečas využít letounu, který byl původně určen pro podnikatelskou část delegace. Premiérovu airbusu v neděli na cestě do Moskvy praskla jedna z vrstev čelního skla a závada zatím není odstraněna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…