ČR je pro prodloužení sankcí vůči Rusku spíše na příštím summitu

19.03.2015 20:00

Česká republika podporuje prodloužení sankcí vůči Rusku spíše až na příštím summitu EU. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je to takticky výhodnější. Sankce reagující na chování Moskvy v souvislosti s konfliktem na Ukrajině schválila Evropská unie loni v létě a jejich platnost vyprší 31. července. Například Německo a Británie požadují, aby o jejich prodloužení bylo rozhodnuto už na dnešním jednání, další země jsou ale jiného názoru.

ČR je pro prodloužení sankcí vůči Rusku spíše na příštím summitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

"Pokud jde o otázku prodloužení sankcí už dnes, ČR si myslí, že není důvod, abychom s tím spěchali, máme dostatek času do poloviny letošního roku," uvedl Sobotka při příjezdu na Evropskou radu. "Pokud je neprodloužíme dnes, tak je prodloužíme příště. Mně to připadá jako takticky výhodnější postup z pohledu Evropské unie," dodal premiér.

Neustálý tlak na Rusko

Téma protiruských hospodářských sankcí je jedním z dominantních bodů schůzky prezidentů a premiérů osmadvacítky, která se koná v Bruselu dnes a v pátek. Sankce mimo jiné zakazují export některých výrobků do Ruska, blokují Moskvě přístup k některým technologiím spojeným například s těžbou ropy a omezují ruským bankám a firmám přístup na finanční trhy.

Podle stálého předsedy Evropské rady Donalda Tuska by měl být na Rusko vyvíjen prostřednictvím sankcí neustálý tlak do té doby, než bude dohoda o příměří na Ukrajině zcela respektována. "Vše musí být završeno tím, že Ukrajina získá kontrolu nad svými hranicemi, jak je stanoveno v plánu dojednaném prezidentem Hollandem a německou kancléřkou Merkelovou," uvedl Tusk před zahájením dnešního summitu.

Podle unijní ministryně zahraničí Federiky Mogheriniové musí být jakékoli rozhodnutí týkající se sankcí přijato jedině na základě situace, která panuje na východě Ukrajiny. "Nejlepší by bylo rozhodnout o prodloužení sankcí už dnes. Musíme pokračovat se sankcemi, dokud nebude dohoda z Minsku zcela splněna," uvedl při příjezdu na summit estonský premiér Taavi Roivas.

Plnění minských dohod je rozloženo do několika kroků

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes v Bruselu jednoznačně odmítl snižování současné úrovně evropských sankcí vůči Rusku. Po schůzce s předsedou Evropské rady Tuskem novinářům řekl, že nynější summit EU by měl podle jeho názoru diskutovat jen o prodloužení sankcí či o jejich zesílení, pokud Rusko nebude plnit podmínky únorových mírových dohod z běloruského Minsku. Tyto dohody by měly vést k zastavení násilí a uklidnění situace na východě Ukrajiny, kde proti sobě stojí ukrajinská armáda a proruští separatisté.

Plnění minských dohod je rozloženo do několika kroků, které mají být uskutečněny během celého letošního roku. Poslední fází je to, že Ukrajina bude opět schopna kontrolovat své hranice s Ruskem.

Český premiér se ve středu v Bruselu setkal s Tuskem a také s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Dnes dopoledne jednal ještě s místopředsedy komise Fransem Timmermansem a Marošem Šefčovičem. Během těchto debat prý nezaznamenal žádné návrhy, že by sankce měly být zvýšeny.

"Očekávám, že se tady dnes povede diskuze o tom, jak těsně propojit sankce s plněním minských dohod. Domnívám se, že to je věc, která spolu velmi intenzivně souvisí," uvedl Sobotka. Během jednání by podle něj mohla být problémem interpretace toho, jestli jsou minské dohody plněny nebo nejsou. "Jsem zvědav, jakým způsobem budou ostatní členské země hodnotit plnění minských dohod, co nám řekne unijní ministryně zahraničí Federica Mogheriniová a stálý předseda Evropské rady Donald Tusk," dodal premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…