ČR nemůže leteckým dopravcům zakázat létat do nebezpečných oblastí

18.07.2014 12:39

Česká republika, podobně jako většina evropských zemí, nemůže leteckým dopravcům lety do určitých oblastí zakázat. ČTK to řekl mluvčí Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) Petr Navrátil. Zákaz by totiž porušoval práva často soukromých společností. Pravomoc omezit nebo zakázat provoz mají státy pouze ve svém vzdušném prostoru, čehož Ukrajina už ve čtvrtek po pádu letadla využila. I bez oficiálního zákazu se ale dopravci sami mohou rozhodnout a do rizikové zóny nelétat. Na palubě malajsijského boeingu zahynulo 298 osob, zřejmě bylo sestřeleno raketou země-vzduch.

ČR nemůže leteckým dopravcům zakázat létat do nebezpečných oblastí
Foto: repro internet, tan
Popisek: Boeing 777

Jednou ze zemí, která naopak právo omezit přelety vlastních dopravců nad určitým územím má, jsou Spojené státy americké, uvedl Navrátil. Ty už koncem dubna zakázaly přelety přes poloostrov Krym. Samotný východ Ukrajiny, kde se odehrávají boje mezi vládními jednotkami a proruskými separatisty, ale pro přelety neuzavřely.

Zákaz přeletů přes jihozápadní Ukrajinu platí do odvolání ukrajinskými úřady. I bez něj ale tuzemské letecké společnosti lety přes rizikovou oblast odklonily. Přestože jsou odklonové trasy delší a mohou způsobit půlhodinová zpoždění, stále se létat vyplatí, než aby letecká společnost musela lety rušit, řekl ČTK mluvčí Českých aerolinií Daniel Šabík.

ČSA tak bude nadále odklánět lety směřující do Taškentu, Almaty, Jerevanu a Tbilisi. Náhradní trasu dopravce využíval například i při letech do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, kam se původně létalo přes Sýrii. Po propuknutí občanské války ale letadla musela létat přes Izrael, Jordánsko a Saúdskou Arábii, dodal Šabík.

Letadla druhého z tuzemských leteckých dopravců - společnosti Travel Service nelétají od čtvrtečního večera přes celé ukrajinské území. Omezení se ale podle mluvčí společnosti týká převážně spojů vypravovaných z letišť v Polsku, jejichž trasy vedou částí ukrajinského vzdušného prostoru. Spoje vypravované z České republiky přes Ukrajinu nelétají, dodala mluvčí dopravce Vladimíra Dufková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …