ČR podle Teličky nesmí být v EU černý pasažér

25.02.2017 18:50

Česko nesmí být v Evropské unii černý pasažér, členství pro ni má strategický význam. Na sněmu hnutí ANO to řekl místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (ANO), který zároveň kritizoval i vystupování některých českých ministrů na jednáních v Bruselu.

ČR podle Teličky nesmí být v EU černý pasažér
Foto: Václav Fiala
Popisek: Europoslanec Pavel Telička v Nýřanech

„Nemůžeme být jako cyklista, který nešlape, a myslet si, že z toho kola dříve nebo později nespadneme,“ řekl Telička. ANO podle něj musí voličům vysvětlovat, jak EU funguje, protože členství přináší Česku v řadě oblastí výhody. Tento postoj hnutí je o to důležitější, že ANO podle Teličky na podzim pravděpodobně bude mít v české politice významnější roli než dosud.

Europoslanec kritizoval přístup některých ministrů k jednáním na evropské úrovni. „Nejsme schopni se stát hybnou silou pozitivní změny. Je to logické, pokud se v Evropské unii někteří politici necítí doma, těžko mohou přispět ke změně. A nechám stranou, že registruji některé členy vlády, kteří dokázali za celou dobu v radě říkat jenom ne, ne, ne, ale s alternativou neuměli přijít,“ prohlásil. Pro ministry za ANO podle Teličky tato kritická slova neplatí.

Telička rovněž uvedl, že českým občanům nemůže být jedno, co se děje jinde v Evropě. „Nemůžeme lidem tvrdit, že chceme zajistit lepší budoucnost, a zároveň se tvářit, že naše bezpečnost končí na naší hranici,“ řekl.

Na sněmu měl původně vystoupit i šéf frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE) v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt, nakonec ale mezi řečníky nebyl. Předseda europoslanecké frakce, do níž se ANO řadí, se omluvil kvůli jednání evropských představitelů o brexitu. Na sněmu nevystoupili ani představitelé jiných stran, na rozdíl od Verhofstadta nefigurovali ani mezi pozvanými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…