ČR se o Středoafrické republice rozhodne podle cíle i délky mise

10.04.2014 12:11

Česká republika se bude o vyslání vojáků do připravované mise OSN ve Středoafrické republice rozhodovat také podle cíle této vojenské operace a její délky. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), kterého minulý týden o české vojáky pro misi požádal generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Armáda již uvedla, že je schopna poslat až 250 vojáků.

ČR se o Středoafrické republice rozhodne podle cíle i délky mise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piloti jdou ke stroji

„To, co pro nás je také důležité, abychom věděli, do jaké situace tam naši vojáci přijdou, jaký je cíl této vojenské operace, v jakém časovém horizontu může být tento cíl dosažen, čili, aby to byla mise, která bude mít nějaký zřetelný počátek, ale také nějaký zřetelný konec," uvedl Sobotka.

Ministerský předseda očekává, že ministr obrany Martin Stropnický (ANO) bude žádost konzultovat s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). „Předpokládám, že následně budou ministři obrany a zahraničí informovat vládu o tom, jestli jsme připraveni, jaké máme kapacity, jak jsme na tom z hlediska rozpočtu Ministerstva obrany a zda jsme schopni vyhovět požadavku Organizace spojených národů," řekl.

Armáda je schopna vyslat až 250 vojáků

Armáda svou připravenost dala najevo již tento týden. V případě potřeby je schopna do Středoafrické republiky vyslat až 250 vojáků, kteří byli připraveni do podobné mise v Mali, řekl ČTK náčelník generálního štábu Petr Pavel.

O Středoafrické republice, kde si dosud střety křesťanů a muslimů vyžádaly stovky obětí a téměř milion lidí vyhnaly z domovů, jednal Pan Ki-mun minulý týden i s prezidentem Milošem Zemanem, který obecně podporuje větší zapojení Česka do mírových operací Spojených národů.

Mise v africké zemi by se podle šéfa OSN mohlo celkem účastnit až 12.000 vojáků a policistů. Světová organizace má pro mírovou operaci v současnosti 6000 afrických vojáků, 2000 francouzských a 1000 z EU, takže potřebuje zhruba další 3000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…