ČR se zařizuje podle kvót a přijímá první uprchlíky

26.04.2016 17:50

Česko se rozhodlo přijmout prvních sedm syrských uprchlíků na základě přerozdělovacích kvót, které v loňském roce schválila Evropská unie. Prošli bezpečnostní prověrkou. Tři z nich však opustili řecká zařízení, kde čekali na přemístění, aby se přesídlení do Česka vyhnuli. Uvádí to pravidelná zpráva ministerstva vnitra o migraci, kterou má ČTK k dispozici.

ČR se zařizuje podle kvót a přijímá první uprchlíky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prchají před Islámským státem. On, Snamdin Nurihasan a ona, Henadi Shibli.

Česko by mělo do konce roku 2017 přijmout 2691 lidí ze středomořských zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize. Země se nejprve v rámci přerozdělovacích kvót dobrovolně zapojila do relokačního programu se závazkem přijmout 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka. Později bylo při jednáních uvnitř EU schváleno rozšíření o dalších 1591 uprchlíků, přestože Česko a několik dalších zemí tehdy hlasovalo proti rozšíření původních kvót.

Letos v únoru Česko v rámci evropských přerozdělovacích kvót nabídlo první místa pro 20 uprchlíků z Řecka a deset z Itálie. Bezpečnostní prověrkou prošlo sedm Syřanů, kteří byli v Řecku. Ostatních 13 uprchlíků z Řecka a deset z Itálie po bezpečnostních prověrkách Česko přijmout nechce. "A to z důvodu, že ve složkách těchto osob, které České republice postoupilo Řecko a Itálie, nebyl dostatek kopií osobních dokladů, které by potvrdily totožnost těchto osob," vysvětluje zpráva o migrační situaci, která se týká období do poloviny dubna. Na některém z příštích jednání by dokument měla projednat vláda.

Zpráva také upozorňuje na to, že přesídlování uprchlíků zatím ve všech směrech vázne a je velmi pomalé. Podle dokumentu nabídlo 21 členských států EU místa pro přijetí 4826 uprchlíků. Přesídleno jich bylo 1195.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…