ČR si prý v podpoře rozvoje vede hůř než jiné bohaté země

18.11.2013 6:02

Mezi bohatými státy světa patří Česká republika k těm, které prospívají chudším státům výrazně méně. V žebříčku, který sestavuje americké analytické středisko Center for Global Development a který hodnotí provádění politiky z hlediska podpory mezinárodního rozvoje, letos skončila na 24. místě z 27 hodnocených zemí. Na prvním místě opět skončilo Dánsko, následované Švédskem a Norskem.

ČR si prý v podpoře rozvoje vede hůř než jiné bohaté země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé, ilustrační foto

Ukazatel CDI (Commitment to Development Index) hodnotí vlády bohatých zemí podle toho, jak jejich politika ovlivňuje pět miliard obyvatel chudších států. Analytici se přitom zaměřují na sedm oblastí: rozvojovou pomoc, otevřenost obchodu, finance, migraci, životní prostředí, bezpečnost a úroveň spolupráce mezi výzkumnými organizacemi a průmyslem. Země, jejichž kroky jsou pro rozvojové země přínosnější, jsou v žebříčku na vyšších místech.

Česko má podle washingtonského institutu nejlepší výsledky v kategorii životního prostředí, mimo jiné i díky vysokému zdanění zemního plynu nebo relativně zpomalujícímu růstu emisí skleníkových plynů. Díky podpoře vědě a výzkumu si prý nadprůměrně dobře vede i v dílčím hodnocení transferu technologií.

Program zahraniční pomoci je malý

Celkový výsledek ale dolů sráží nevelký program zahraniční pomoci, překážky pro migranty a studenty z rozvíjejících se zemí, obchodní překážky, omezená podpora mírovým a humanitárním misím. Slabý je prý i ten výsledek, pokud jde o aktivity související s transparentností v oblasti energetických zdrojů, jako je ropa nebo zemní plyn.

Institut žebříček sestavuje od roku 2003. V letošním hodnocení má Česko skóre 3,9. Před deseti lety byla hodnota ukazatele o 0,4 bodu nižší. Z údajů na webu instituce ale vyplývá, že oproti předešlému hodnocení si Česká republika letos o jednu příčku polepšila.

Center for Global Development je nezávislé analytické středisko, které se mimo jiné zabývá snížením celosvětové chudoby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…