ČR vede v toleranci neetických praktik pro získání zakázky

11.06.2014 12:56

Česká republika je ve světě lídrem v toleranci neetických praktik pro získání zakázky, jako jsou nadstandardní náklady na reprezentaci a poskytování osobních darů. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu EY o podvodech a korupci mezi více než 2700 respondenty z 59 zemí. Výsledky průzkumu EY prezentovala na tiskové konferenci.

ČR vede v toleranci neetických praktik pro získání zakázky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zatímco v ČR je ochotno využít nadstandardní náklady na reprezentaci 63 procent manažerů, ve světě je to 29 procent, v západní Evropě 30 procent a v okolních zemích 31 procent.

Získat zakázku pomocí osobního daru je ochotno 37 procent tuzemských manažerů, celosvětově je to 14 procent. V případě finančních úplatků ovšem podle průzkumu vedou Řekové s 58 procenty. Česká republika je s šesti procenty až ve druhé polovině žebříčku.

Zakázku může přinést pozvání na golf nebo návštěva u profesionálek

Pod nadstandardními službami si lze podle ředitele investigativních služeb EY v ČR Tomáše Kafky představit například pozvání na golf do exotických krajů, kongresovou turistiku, různé pompézní akce a „oblíbené návštěvy u profesionálek, kulantně řečeno".

„Korupce je tak v ČR rozšířeným jevem a neetické jednání přetrvává," řekla šéfka tuzemské pobočky EY Magdaléna Souček. Celkem 69 procent tuzemských respondentů podle ní považuje korupci ve své zemi za rozšířený jev. Jak doplnil server Novinky.cz, v mezinárodním průzkumu EY jsme se tak umístili na osmém místě z 59 zemí před Itálií. Hůř na tom jsou jen Řecko, latinskoamerické a africké země.

Podle serveru v Itálii stejně jako v Česku uvedlo 69 procent dotázaných, že korupce je v podnikání rozšířená. Zatímco v Itálii je ale 20 procent lidí přesvědčeno o opaku, v ČR je to pouze 16 procent.

Ve vnímání korupce jsou na tom nejhůře Nigérie, Keňa a Jihoafrická republika, kde je o rozšířené korupci přesvědčeno kolem 80 procent lidí. Naopak nejlépe jsou na tom Dánsko, Finsko a Rakousko, kde korupci za rozšířený jev v podnikání považují jen dvě procenta.

Protikorupční pravidla má v ČR jen 70 % firem, jejich podíl klesl

Protikorupční pravidla a etický kodex má v ČR 70 procent firem, podle předchozího průzkumu z roku 2012 to bylo 74 procent firem. Celosvětově má protikorupční pravidla nyní přes 80 procent podniků. „Je s podivem, jak laxně české společnosti přistupují k prevenci, když již dva roky platí zákon o trestní odpovědnosti firem," uvedl Kafka. Navíc 31 procent tuzemských firem nemá zřízenou telefonní linku na oznamování nekalého jednání (tzv. whistleblowing), zatímco v USA ji má zřízeno 96 procent všech firem.

Zároveň se ale postoj tuzemských manažerů k zavádění protikorupčních opatření podle něj zlepšil. „Celkem 84 procent respondentů z řad vedení jasně dalo najevo důraz, který klade na prosazování interních protikorupčních pravidel. Ve více než 60 procentech českých firem jsou stanoveny jasné sankce," uvedl. Problém podle něj bývá nejčastěji u středního managementu, který často postoj vedení firmy pro řadové zaměstnance zkresluje.

Více než desetina českých generálních ředitelů považuje zkreslování účetní závěrky za ospravedlnitelné

Znepokojivý je podle průzkumu fakt, že více než desetina z oslovených tuzemských generálních ředitelů považuje zkreslování údajů v účetní závěrce za ospravedlnitelné, pokud to jejich společnosti pomůže přežít krizi. Celosvětově je průměr na šesti procentech. „Když si uvědomíme, že právě vrcholový management má velkou šanci obcházet finanční kontroly, jsou výsledky našeho průzkumu týkající se integrity ředitelů varovnou zprávou pro statutární i dozorčí orgány," uvedla Souček.

Se žádostí o úplatek se podle průzkumu setkala dvě procenta manažerů, celosvětově to bylo sedm procent. Nejvíce se s žádostí o úplatek setkávají manažeři v Egyptě, téměř 60 procent. Naopak s žádostí o úplatek se nesetkali manažeři ve Francii, na Slovensku nebo v Argentině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…