ČR zatím nepřevezme z Německa 25 iráckých křesťanů. Žádost má prý vady

08.04.2016 18:20

Česko zatím nepřevezme skupinu 25 křesťanských uprchlíků, kteří byli o víkendu zadrženi v Německu. Německá žádost má zásadní formální nedostatky a není v souladu s evropskou legislativou, uvedl dnes na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Německé ministerstvo vnitra reagovalo prohlášením, že podle evropského práva má Česká republika povinnost běžence převzít zpět na své území. Pokud byly v žádosti nedostatky, jsou jen formální, tvrdí Berlín.

ČR zatím nepřevezme z Německa 25 iráckých křesťanů. Žádost má prý vady
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Skupina křesťanských uprchlíků z Iráku pobývala v Okrouhlíku na Jihlavsku. Přivezl je Nadační fond Generace 21. V sobotu se 25 lidí vydalo autobusem do Německa. Tamní policie je chtěla původně v pondělí vrátit do Česka. Nakonec německá strana svou žádost o předání stáhla s odůvodněním, že uprchlíci žádají v Německu o azyl, mají tam prý příbuzné. Později ale německé úřady uvedly, že požádají Česko o vzetí uprchlíků zpět.

ČR nemůže Iráčany přijmout

Tuzemské ministerstvo vnitra žádost obdrželo ve čtvrtek a dnes odpovědělo zamítavě. Podle Hany Malé z tiskového odboru ministerstva nedostatky spočívaly hlavně v tom, že německá strana nepoužila vhodný legislativní nástroj. „Oproti původním informacím od německé strany tyto osoby na území SRN nepožádaly o udělení mezinárodní ochrany, jak je ostatně uvedeno i v samotných žádostech, a Česká republika tak nemůže v souladu s evropskou legislativou tyto osoby v rámci dublinského řízení přijmout,“ vysvětlila Malá.

„Naše stanovisko je takové, že podle evropského práva má Česko povinnost převzít běžence zpět. Pokud v žádosti byly nějaké nedostatky, předpokládáme, že byly formálního charakteru,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí německého ministerstva vnitra Harald Neymanns.

Chovanec nepředpokládá, že Iráčané u nás znovu požádají o azyl

Pokud budou uprchlíci vráceni zpět do Česka, tak se očekává, že budou deportováni do Iráku, nebo budou moci v ČR znovu požádat o azyl. Chovanec ale v minulosti uvedl, že opakovanou žádost o azyl nepředpokládá, když běženci nechtěli v Česku zůstat.

Odjezd uprchlíků do Německa měl vážný dopad na celý projekt. Program na přesídlování křesťanských běženců byl nejprve pozastaven, vláda dnes rozhodla o tom, že nebude pokračovat. Nadační fond do země dopravil 89 uprchlíků, podle původních plánů jich mělo dorazit 153.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…