ČSSD Babiše nakonec porazí, věří Jakub Patočka. Možná za to ale prý krutě zaplatí...

05.06.2015 2:11

V Deníku Referendum dnes vyšel sloupek Jakuba Patočky, který v něm komentuje politický souboj naši dvou nejsilnějších hnutí. ČSSD a Babišovým ANO. Statistiky tvrdí, že vítězně ze souboje vzejde ČSSD, nesmí ale nic pokazit.

ČSSD Babiše nakonec porazí, věří Jakub Patočka. Možná za to ale prý krutě zaplatí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Patočka

Sociální demokracie podle Patočky není čistě levicovou stranou, ba spíše stranou středovou. Ideálním zřízením by však byla „aliance optimálních sociálních demokratů a optimálních zelených“, která by zahrnul správu obecných hodnot a starala se i o kvalitu demokracie. Ostatní strany by mohly zůstat na okraji.

Tak to bohužel není a místo toho tu máme Andreje Babiše, který „správně vycítil, že už si vliv v institucích nemusí kupovat, když si může koupit instituce samy.“ Tomu vydláždil cestu k moci bývalý prezident Václav Klaus, který nedokázal vytvořit funkční demokratickou pravici. To vede ke vzniku konfliktu mezi ČSSD a „z řetězu utrženým podnikatelským populistou Andrejem Babišem, v němž je možno spatřovat snad ve všech ohledech pohoršlivě nižší českou obdobu Berlusconiho.“

„Chceme žít v zemi, která se bude řídit jako firma spravovaná podnikatelským žralokem Babišem, anebo chceme žít v zemi, která se bude řídit jako demokratická republika?“ ptá se Patočka. Poprvé nastává situace, kdy vláda postrádá silnou opozici. Je tedy víc než jasné, že u příštích voleb současnou vládu opozice střídat nebude.

Patočka vkládá velké naděje do černého koně ČSSD, Bohuslava Sobotky, který je podle něj „inteligentní a poctivý.“ Je si vědom silných stránek svého soka ale je si vědom i skutečnosti, že ČSSD má stále možnost získat „širší společenskou podporu“ jak ANO. „Každý kdo podcenil Sobotku, dopadl špatně. Ani Babiš nebude výjimkou,“ varuje Patočka.

Celý text zde

Pro získání takové podpory ale ČSSD potřebuje přesunout svoje už tak dost středové těžiště do středu ještě většího, aby oslovila i voliče, kteří nejsou jejich běžnou cílovou skupinou.

To je však velmi riskantní podnik, z něhož možná nebude návratu. „Slibné trendy lze sledovat v Řecku, ve Španělsku, ve Skotsku. Je to trend, který klade zásadní otázku i před sociálnědemokratické hnutí. A ta otázka zní: dokáží se sociální demokraté z boudění politickým středem vrátit k důsledné levicové politice?“ ptá se Patočka.

Demokracie u nás totiž chřadne, jedním z průvodních jevů této skutečnosti je právě Andrej Babiš, jakožto důkaz „mimořádně nespravedlivé distribuce zdrojů ve společnosti: kdyby si svůj extrémní vliv nemohl kupovat, neměl by ho.“ Měli jsme ho více kontrolovat a danit, tak by se nedostal tam kde je dnes.

Pohyb ČSSD směrem do středu je vhodnou taktikou boje vůči Babišovi, není však dobrou investicí do budoucna, jelikož se ČSSD může dostat na Babišovu úroveň. Jedna z postav, která bude podle Patočky důležitá v celkovém měřítku, je budoucí snad ministryně školství, která by mohla postavit půdu pro případný pohyb na obě strany. Jak více do středu, tak zpátky vlevo.

Jakub Patočka je zakladatelem Hnutí DUHA a bývalým šéfredaktorem Literárních novin, v letech 2003 až 2005 vedl Stranu zelených a kandidoval za ně z prvního místa kandidátky do Evropského parlamentu. V roce 2009 založil internetový Deník Referendum a od roku 2013 je členem ČSSD.

reklama

autor: spa

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…