ČSSD, ODS... Jsou zde informace, jak to s Babišem reálně myslí. Překvapivé, informuje MF Dnes

16.11.2017 10:10

Publicista Petr Kolář se v komentáři pro MF Dnes podíval na povolební „tanečky“ a dospěl k několika závěrům. Předně má za to, že sociální demokraté se chystají na spolupráci s vítězem voleb Andreje Babišem (ANO). Zato předseda ODS Petr Fiala se prý chystá na předčasné volby.

ČSSD, ODS... Jsou zde informace, jak to s Babišem reálně myslí. Překvapivé, informuje MF Dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala řádná schůze sněmovny. Poslanci měli projednat zákon o univerzitních nemocnicích a poslaneckou předlohu o státních svátcích

Čím dál víc politiků a komentátorů se shoduje v jedné věci: Vítěz voleb Andrej Babiš je ve svém prvním pokusu o sestavení vlády odsouzen ke krachu. Komunisté sice uvažují o podpoře menšinové vlády, se kterou hodlá Babiš předstoupit před Sněmovnu a požádat ji o důvěru, ale v tuto chvíli jsou jediní. KSČM a ANO mají dohromady jen 93 poslanců. Babiš by ale potřeboval nejméně 101 zákonodárců. Pokud tedy někdo nezmění názor, Babiše čeká v prvním kole sněmovní debakl. 

Anketa

Na kterém trhu může dle vás nejvíce růst český export?

2%
91%
2%
1%
1%
hlasovalo: 7009 lidí

Jenže pak přijde druhý, prezident Zeman už jasně řekl, že dá Babišovi i druhý pokus a pozornost politiků se teď upírá právě k němu. Končící ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) v rozhovoru pro Seznam Zprávy.cz konstatoval, že sociální demokraté nejsou proti nějakému vládnímu angažmá. Trvají však na tom, že ve vládě nesmí být člověk, kterému hrozí trestní stíhání. V tuto chvíli jde tedy především o Andreje Babiše, o kterého jeví zájem policie kvůli kauze Čapí hnízdo.

Kolář ve svém textu uvažuje stejným směrem jako Chvojka. „Podle těchto úvah by si socialisté počkali až na druhý Babišův pokus o sestavení vlády. Pak by se po dohodě s komunisty pokusili se šéfem ANO dojednat podmínky, za kterých by jeho menšinovou vládu tolerovali společně. Ve Sněmovně by to činilo 108 hlasů. Z pohledu personálně i finančně vyprahlé ČSSD by to jistou logiku dávalo. Zaprvé by socialisté zřejmě nepřišli o své vyslance ve státních a polostátních firmách, které by jinak Babiš nejspíš vymetl. Zadruhé by v tandemu s komunisty bezpochyby byli hlavní silou na levici. Zatřetí by se mohli pokusit napasovat Babiše víc napravo, zatímco oni by přicházeli s levicovými návrhy, z nichž by ANO některé muselo akceptovat,“ píše Kolář.

V těchto volbách odlákal Babiš příznivce především levici, takže ČSSD a komunisté budou chtít ukázat, že to oni jsou skutečnými politickými reprezentanty pracující třídy. Že jím není druhý nejbohatší Čech a podnikatel Babiš. To však není jediný důvod. ČSSD si teď předčasné volby nemůže z finančního hlediska dovolit.

Zato předseda ODS Petr Fiala podle Koláře vyhlíží předčasné volby. „Fiala se domnívá, že by byly pro zemi nejlepším řešením a jeho strana by si v nich polepšila. Jednak prý proto, že by Babiš prokázal svoji neschopnost sestavit vládu s důvěrou ve Sněmovně, jednak kvůli tomu, že by ODS prokázala svoji zásadovost. I někteří občanští demokraté se o této teorii vyjadřují slovy „je to na palici“. Mají recht,“ napsal Kolář.   

Prozatím je Fiala mluvčím tzv. Demokratického bloku ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN se 48 poslanci. Lidovci a občanští demokraté prý mohou na účast v tomto klubu doplatit. Prozatím s nimi Babiš jednal, zatímco TOP 09 a STAN odmítá. Teď může začít odmítat všechny čtyři strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…