ČSSD: Plány ODS? Bezcenné sliby

31.03.2010 21:47

ODS je jediná strana na světě, která po 4 letech vlády nabízí voličům stejný program

ČSSD: Plány ODS? Bezcenné sliby

Plány ODS na podporu podnikání jsou v podstatě stejné, jako byly v roce 2006 a stejně tak i skončí - jako bezcenné a nikdy nenaplněné sliby, které ODS slouží jako lákadlo na voliče.

ODS si s psaním programu pro podnikatele moc práce nedala a jen trochu jinými slovy okopírovala to, na co lákala voliče už v roce 2006. S jediným základním, ale o to podstatnějším rozdílem: ODS měla tři roky své vlády na to, aby své záměry naplnila. A na rozdíl od zapíraných plánů ODS, jako byly poplatky u lékaře a v lékárnách, které pak o to rychleji spatřily světlo světa, ty veřejně deklarované sliby zůstaly jen na papíře.

Čtěte: Nemají program, tak straší bolševiky, říká Paroubek o ODS

Stačí připomenout slib z roku 2006, který zní: "Registrace nové firmy bude umožněna nejpozději do týdne". A jak zní slib z roku 2010, tedy po třech letech vlády ODS? Úplně stejně: "Registrace nové firmy bude umožněna nejpozději do týdne".

Stejné to je se slibem daňových prázdnin pro živnostníky z roku 2006. Slib ODS z roku 2006: "Roční daňové prázdniny pro živnostníky, kteří vytvoří aspoň jedno pracovní místo na dva roky". Realitu všichni znají: žádné daňové prázdniny nikdy nebyly, jde o nesplněný slib. Nyní ODS opět slibuje roční daňové prázdniny pro každého živnostníka na jeden rok v období 2006 až 2010, pokud se zřekne nároků na sociální příjmy. Na základě zkušenosti s platností slibů ODS lze očekávat, že to s tímto slibem dopadne úplně stejně jako v roce 2006: tedy nijak a žádné daňové prázdniny nebudou.

Za ztrátu soudnosti pak lze označit nový slib ODS, že zajistí průhledné veřejné zakázky a firmy s netransparentní vlastnickou strukturou se nebudou smět účastnit veřejných zakázek. Tento slib je z úst ODS absurdní hned dvakrát. Je to ODS, její Opencard, stavební firma Viamont exministra Řebíčka a podobné kauzy, která kšefty s anonymními společnostmi povýšila na systém správy státu. Druhou absurditou je, že poslanci ODS před několika týdny nepodpořili protikorupční balíček ministra vnitra, který měl právě anonymní akcie zrušit.

Čtěte také: Paroubek: Program ODS nevytvoří jediné pracovní místo

Novinkou v plánech ODS je návrh platit DPH jen z faktur, které byly proplaceny. ODS uvádí náklady takového opatření na 20 miliard jen za první kvartál. Propočítává snad ODS své plány pouze v horizontu tří měsíců? Co se bude dít poté? Znamená to, že roční výpadek výběru DPH by byl 80 miliard?

ODS zapomíná, že zásadní změny výběru DPH musí projít schválením bruselských úřadů a i kdyby se ODS podařilo získat souhlas bruselských úředníků, vytvořily by se ideální podmínky pro ohromné daňové úniky a nastal by rozvrat veřejných financí.

ODS je tak asi jedinou politickou stranou, která po čtyřech letech své vlády přichází se stejným programem. Sama sebe tím usvědčuje z toho, její sliby nejsou nic jiného než chyby.

Jan Mládek, předseda Národohospodářské komise ČSSD
Jiří Havel, vedoucí delegace ČSSD v Evropském parlamentu

Střednědobý program ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…