ČSSD Staňka nevyrazí. Má totiž dovolenou

09.07.2019 8:52

V kauze odvolání ministra kultury Antonína Staňka se objevil další zádrhel, píše deník Právo. Ministr si vzal dovolenou a čeká se, až se z ní vrátí.

ČSSD Staňka nevyrazí. Má totiž dovolenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Antonín Staněk

Ministr Antonín Staněk neměl již déle než měsíc vést ministerstvo kultury. Předseda ČSSD Jan Hamáček, vicepremiér v menšinové vládě Andreje Babiše (ANO) tvrdí, že Staněk ztratil důvěru svých kolegů a musí z úřadu zmizet.

Na straně ministra stojí prezident Miloš Zemana, který tvrdí, že Staněk možná odhalil nekalé jednání bývalého ředitele Národní Galerie Praha Jiřího Fajta, kterého odvolal a podal na něj trestní oznámení. Podle Zemana by bylo dobré počkat, jak dopadnou trestní oznámení, která Staněk v této souvislosti podal. Zvlášť, když se Babišova vláda tváří jako protikorupční.

Pro většinu ČSSD je však zřejmě každá další minuta, kdy je Staněk ministrem, minuty hněvy, které narůstají do stále větších rozměrů. U svých kolegů si šéf resortu kultury uškodil především na sociálních sítích, kde psal, že se cítí zrazen předsedou Hamáčkem.

Ministraně práce a sociálních věcí Jana Maláčová kontrovala, že nechápe, proč se Staněk chová tak, jak se chová. Spekulovala, že za to snad může alkohol a vyzvala „Tondu“, aby přestal poškozovat ČSSD i celou vládu a kabinet opustil.

Jenže Staněk hned tak neodejde. Prý i proto, že má teď dovolenou a nemůže se k tomu, co se kolem něj děje, podrobně vyjádřit. Kvůli Staňkově dovolené se odkládá i jednání klubu ČSSD. „Staněk má dovolenou, nepřišel ani na včerejší jednání vlády. A bez jeho přítomnosti otázku Staňkovy budoucnosti zřejmě neotevřou,“ uvedl list.

Další dvě dějství sporu se odehrají ve čtvrtek, kdy za prezidentem Zemanem vyrazí Andrej Babiš (ANO) a možná se už podruhé pokusí přesvědčit prezidenta, aby Staňka z vlády odvolal, a v pátek, kdy budou se Zemanem jednat Hamáček a Staněk. Prezident by oba pány rád usmířil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…