ČSSD: Ve vedení sněmovny nebudou všechny strany, KSČM asi ano

27.10.2013 16:24

Ve vedení sněmovny by podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nemělo mít zastoupení všech sedm zvolených stran. Místopředsedové dolní komory by mohli být čtyři podobně jako v Senátu, naznačil dnes Sobotka v pořadu Partie televize Prima. Do vedení sněmovny by se podle něj s ohledem na výsledky voleb měl vrátit zástupce komunistů.

ČSSD: Ve vedení sněmovny nebudou všechny strany, KSČM asi ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Český státní znak

"Vzhledem k tomu, že KSČM skončila třetí, tak pokud budou alespoň tři místopředsedové, tak by se měla ta pozice zohlednit," uvedl Sobotka. Potvrdil to i místopředseda strany Michal Hašek. Obsazení funkcí ve sněmovně by podle nich mělo odpovídat výsledkům voleb, ale nemělo by vést k rozšiřování počtu místopředsedů nebo výborů dolní komory.

"Ten počet místopředsedů by podle mého názoru neměl být větší, než je třeba počet místopředsedů v Senátu. Nejde o to, aby každá strana měla svého místopředsedu sněmovny, to si myslím skutečně nutné není," míní šéf ČSSD.

Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá naopak v Otázkách Václava Moravce uvedla, že sněmovna by mohla mít až šest místopředsedů. Podle místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky ale "mít předsedu a šest místopředsedů sněmovny by působilo poněkud divně". Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že strana postaví svého kandidáta na místopředsedu sněmovny a rozšíření jejich počtu se nebude bránit.

Svého zástupce ve vedení dolní komory by ráda měla podle místopředsedy strany Jiřího Pospíšila i ODS. Radim Fiala z Úsvitu přímé demokracie uvedl, že bude s ohledem na výsledek voleb podporovat volbu zástupce KSČM na místopředsedu sněmovny.

O povolebním uspořádání chce ČSSD jednat příští týden se zástupci ostatních sněmovních stran. To, kdo obsadí funkci předsedy dolní komory, by se podle Sobotky mělo odvíjet i od vyjednávání podpory budoucí většinové vládě, kterou chce ČSSD sestavit, byť její volební vítězství bylo "hořké". Šéf ČSSD také uvedl, že opozici by mělo patřit vedení kontrolního a bezpečnostního výboru sněmovny.

Jihomoravský volební lídr ANO Martin Stropnický uvedl, že jeho strana zatím obsazení postů v dolní komoře neřešila a nechtěla si "dělit nějaký dort". Konkrétní adepty neprozradil. Čeká až na vyjednávání s ČSSD. Strana podle místopředsedkyně Věry Jourové bude o uspořádání ve sněmovně jednat ve středu.

Sněmovna po minulých volbách do sněmovny rozhodla o tom, že bude mít kromě předsedy pouze tři místopředsedy, funkce obsadily ODS, ČSSD, TOP 09 a Věci veřejné. Tato strana po jejím loňském odchodu z někdejší koaliční vlády Petra Nečase na obsazení tohoto místa rezignovala. Loni v prosinci se strany dohodly na zvýšení počtu místopředsedů na čtyři s tím, že uprázdněná místa obsadí ODS a ČSSD. Prosadila to bývalá koalice kvůli tomu, že v případě zachování tří místopředsednických křesel by jedno muselo podle principu poměrného zastoupení připadnout KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…