ČSSD: Zemanova kritika Sobotky je za hranou, chce stranu oslabit

01.02.2016 13:17

Kritika prezidenta Miloše Zemana na adresu premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je za hranou a vedená cílem oslabit sociální demokracii, zní ze strany. Zeman si prý vyřizuje účty a snaží se sociální demokracii znovu rozdělit. ČSSD by si to neměla nechat líbit, řeklo dnes ČTK několik čelných představitelů strany. Někteří pochybují o Zemanově deklarované levicovosti.

ČSSD: Zemanova kritika Sobotky je za hranou, chce stranu oslabit
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Prezident v posledních dnech Sobotku opakovaně kritizoval. V jednom z rozhovorů prohlásil, že Sobotka ničí sociální demokracii, v dalším zase vyjádřil lítost nad tím, že neumětelové přivádějí sociální demokracii do nižších pater politického vlivu.

„Já si myslím, že nepřísluší panu prezidentovi se vyjadřovat k věcem sociální demokracie, protože on sociální demokracii opustil,“ řekl ČTK předseda Senátu a člen vedení ČSSD Milan Štěch. Ze Zemanových slov prý čiší zklamání, že věci nedopadly podle jeho představ.

Štěch je přesvědčen, že Zeman chtěl, aby Sobotka nestál v čele sociální demokracie a posléze, aby neuspěl ve funkci premiéra. „Nakonec ten lánský puč, ten taky samozřejmě, že byl s jeho velkým přispěním nebo naprosto v jeho režii,“ poznamenal. Prezident se podle něho z neúspěchu puče už „oklepal“ a v období nastupujících voleb zkouší znovu vyvolat rozpory.

Souvislost s volbami?

Také šéf Sněmovny a místopředseda ČSSD Jan Hamáček vidí možnou souvislost s blížícími se podzimními krajskými a senátními volbami. „Může to souviset s nějakým sbližováním mezi Milošem Zemanem a (předsedou ANO) Andrejem Babišem, ale pak si kladu otázku, jestli platí to, co Miloš Zeman deklaroval, že je levicový prezident, protože ta stanoviska, která zaujímá, mají k levicovosti velmi, velmi daleko,“ podotkl také.

Poslední Zemanovy výroky vůči premiérovi podle něj rozhodně nepatří k tomu, jak by se měl chovat nadstranický prezident. „Je to přímé vměšování do vnitřních záležitostí sociální demokracie a mě to velmi mrzí, protože je to něco, co Miloš Zeman sliboval, že dělat nebude,“ uvedl.

„Já už jsem před prezidentskými volbami říkal, že Miloš Zeman si bude chtít vyřídit účty, že bude rozdělovat sociální demokracii, oslabovat ji, poškozovat,“ řekl ČTK ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier. Nad vyřizování osobních účtů by se přitom měl prezident povznést. „Myslím si, že takovéto hulvátské jednání k premiérovi si sociální demokracie nemůže nechat líbit,“ je přesvědčen. Také podle Štěcha by se ČSSD měla zamyslet nad reakcí na Zemanova slova.

Za absurdní je považuje ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová. Sobotka je podle ní premiérem úspěšné koaliční vlády, která má u lidí velkou důvěru. „Mrzí mě, že se náš bývalý předseda o své rodné straně takto vyjadřuje, nevidím pro to žádný důvod,“ napsala také ČTK. Stejně jako Hamáček připomněla, že strana, která do minulých parlamentních voleb nesla Zemanovo jméno (tehdy Strana práv občanů – zemanovců), zcela propadla.

„To poslední, co ČSSD potřebuje, je druhé kolo hry na slabého Sobotku,“ napsal ČTK zase předseda sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák. Také on má Sobotku za úspěšného premiéra, který má potenciál vyhrát příští volby.

Většina oslovených sociálních demokratů se shoduje, že i přes současné výroky Zemana je zatím brzo hovořit o tom, že by jej ČSSD nepodpořila při případné kandidatuře na prezidenta pro příští funkční období. Hamáček ale uvedl, že aktuální výroky kopou příkopy, podle Štěcha to vypadá, že Zeman o podporu ČSSD zájem nemá. Nepředstavitelná je podpora případné Zemanovy kandidatury pro Dienstbiera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…