ČSSD a ANO jednají o vládě. Babiš moc sdílný nebyl

28.11.2013 22:45

V Lidovém domě začalo vyjednávání ČSSD s babišovci o daních, důchodovém systému a valorizaci penzí. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka před zasedáním řekl, že chce podporu hnutí pro co nejrychlejší schválení státního rozpočtu pro příští rok. Lídr ANO Andrej Babiš nechtěl před jednáním prozradit, s jakou strategií jeho tým do sídla sociální demokracie přichází.

ČSSD a ANO jednají o vládě. Babiš moc sdílný nebyl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Strany dopředu avizovaly, že čtvrteční večerní jednání bude hlavně o daních. Sobotka ale po odpolední schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech zdůraznil, že s babišovci bude hovořit i o dalších tématech. "Byl bych velmi rád, kdybychom dnes diskutovali o zrušení druhého pilíře v rámci důchodové reformy," řekl novinářům v Lánech Sobotka.

"My jdeme na jednání, abychom se nějak posunuli, ale teď vám nic konkrétního neřeknu," řekl Babiš při příchodu do Lidového domu. Podle Sobotky chtějí sociální demokraté hovořit také o valorizaci důchodů. ČSSD, ANO a lidovce čeká od příštího týdne série vyjednávání o nové koaliční smlouvě. Sobotka by ji měl rád hotovou do dvou týdnů. Poté ji budou muset schválit jednotlivé strany budoucí vládní koalice.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Prolomení lustračního zákona je nepřijatelné

Zemanovi předseda ČSSD řekl, že do konce roku mu chce předložit návrh složení vlády. Jednou z variant je, že by v ní Babiš zastával pozici vicepremiéra. Podle některých názorů by tak nemusel potřebovat lustrační osvědčení, kterým prezident podmiňuje jmenování ministrů. Sobotka o tom chce se Zemanem teprve mluvit.

Sobotka si myslí, že by se jednání o složení kabinetu neměla zastavit na interpretaci lustračního zákona. Pětadvacet let od revoluce nastal čas na otázku, zda má být lustrační zákon vůbec uplatňován, řekl v neděli. Pro lidovce je ale lustrační zákon nedotknutelný, pokud by měl být zrušen, mohl by to být důvod, proč lidovci nepůjdou do chystané koaliční vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…