ČSSD a ANO jednaly o vládě. Teď se prý budou propočítávat daňové změny

17.11.2013 20:56

ČSSD a hnutí ANO ukončily nedělní diskusi nad budoucí vládou. Podle Bohuslava Sobotky bylo v celé řadě oblastí dosaženo shody, nyní se ale musí propočítat různé možnosti daňových změn a probrat jejich dopady na rozpočet.

ČSSD a ANO jednaly o vládě. Teď se prý budou propočítávat daňové změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

Podle Bohuslava Sobotky spolu politici řešili především dosavadní jednání expertních skupin, které se během týdne sešly a dojednávaly kompromis na stěžejních tématech. „V celé řadě oblastí bylo dosaženo shody,“ dodal předseda ČSSD s tím, že ale celá řada okruhů zůstává nadále neuzavřená.

„Budeme dál pokračovat ve snaze najít rozumný kompromis,“ ujistil na brífinku. Obě strany prý chtějí do konce roku sestavit novou vládu a považují se za to zodpovědné.

Hlavním tématem byl podle Sobotky veřejný sektor a jeho financování, například centrální zadávání veřejných zakázek. To je totiž oblast, kde chce ČSSD i ANO ušetřit. „Shodli jsme se také na tom, že pokud budeme hledat úspory, tak je nebudeme hledat formou škrtů veřejných investic a formou škrtů platů veřejných zaměstnanců,“ dodal.

V sobotu se obě strany ještě sejdou nad konkrétními čísly ke státnímu rozpočtu. V příštích letech prý chtějí, aby se deficit rozpočtu pohyboval pod třemi procenty HDP.

Andrej Babiš k tomu dodal, že se také musí ještě seznámit s hospodařením v jednotlivých resortech – u některých totiž ještě není jasné, jaké mají závazky. „De facto ten příští rok je dán rozpočet hospodařením minulých vlád,“ uvedl předseda ANO. „Vláda Jiřího Rusnoka stále přijímá nějaká rozhodnutí,“ dodal s tím, že si ale dále stojí za tím, že se nesmí zvyšovat daně.

Že napětí mezi stranami mizí a vyjednávání se blíží ke kompromisu, ukázal na konci tiskové konference místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, když se s novináři rozloučil: „Rozhodně všichni makáme, aby bylo jasno.“

reklama

autor: pan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…