ČSSD a ANO se sblížily ohledně daní. Budou ještě jednat s lidovci

23.11.2013 19:03

ČSSD a hnutí ANO se sblížily po svých vyjednáváních v otázce daní. Detaily však zatím nechtěli jejich vyjednavači zveřejnit, čekají totiž, jak na jejich společný návrh zareaguje KDU-ČSL.

ČSSD a ANO se sblížily ohledně daní. Budou ještě jednat s lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Daním a rozpočtu věnovaly obě strany většinu času schůzky. "Těch otázek, kde zatím není jednoznačná shoda, dramatickým způsobem ubylo," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který pouze naznačil, že neprosazují "daňovou revoluci" na poslední chvíli.

"Jednáme v balíku… Dneska už ladíme text daňové problematiky, která je nejrozsáhlejší ze všech," řekl novinářům předseda ANO Andrej Babiš, který ČSSD hostil ve svém restauračním zařízení v Průhonicích u Prahy.

"My dnes nebudeme zveřejňovat detaily v daňové oblasti, protože pokládáme za slušné, abychom o naší dílčí shodě jednali s KDU-ČSL a posléze tu podstatu a obsah dohody v oblasti daňové a rozpočtové politiky zveřejnili jako součást příslušného návrhu koaliční dohody," dodal Sobotka. Podle něj by se první schůzka už ve formátu ČSSD, ANO a KDU-ČSL mohla konat v pondělí po prvním zasedání sněmovny.

Je již téměř jisté, že od počátku příštího roku se daně měnit nebudou. Podle stran jednajících o vládní koalici na to není čas a do ekonomiky by to vneslo chaos. Co se týče úprav daní v dalších letech, panovaly mezi stranami rozdílné názory na daňovou progresi u fyzických osob, zvyšování daní právnických osob i změny u sazeb DPH.

"Nechceme opakovat chyby minulých vlád, nechceme dělat zbrklé daňové změny, daňové revoluce na poslední chvíli nebo dokonce permanentní daňové revoluce," uvedl Sobotka, který hovořil o zklidnění a koncepční politice. Babiš zopakoval, že ANO vidí hluboké rezervy ve vybírání daní a správném hospodaření státu.

ČSSD dnes ANO předložila dva dokumenty, jeden z nich se týká návrhu na opatření hospodářského růstu a zaměstnanosti a druhý je zaměřen na omezení šedé ekonomiky a práce načerno. Podle serveru iDnes.cz sociální demokraté navrhují zavést například takzvaný kurzarbeit. Investice do veřejného sektoru chce ČSSD směřovat především do zateplování budov, retence vody v krajině, dopravní infrastruktury a do sociálních služeb reagujících na stárnutí populace. K materiálu bude chtít ČSSD stanoviska a připomínky od ANO.

Z jednání ČSSD a ANO také vyplynulo, že do jednání ČSSD s církvemi o případné redukci finančních restitučních náhrad vyšle ANO své dva zástupce, a to politika a právníka. Babiš podotkl, že chce v nově vzniklé církevní expertní komisi, kterou iniciovala ČSSD, usilovat hlavně o změnu inflační doložky u částky 59 miliard pro církve. "Je to nečitelná položka a my jsme už deklarovali, že to bylo špatně vyjednáno," podotkl Babiš i s ohledem na devalvaci koruny.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zopakoval, že jeho strana chce snížení objemu finančních náhrad, vyjmutí celého areálu Pražského hradu z církevních restitucí a zpřesnění účelu využití peněžních náhrad od státu. Církve jakékoli změny zákona o narovnání vztahu mezi státem a církvemi a v návaznosti na to vyjednané smlouvy odmítají. Něco s církvemi vyjednat tak pro strany nebude lehké.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…