ČSSD a Babiš nás podrazí s Okamurou a rudými, bojí se lidovci. A tudíž...

29.11.2013 13:22

Křesťanští demokraté požadují záruky, že v případě zrodu koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL nezůstanou odstrčení a nebudou případně přehlasováváni uskupením Tomia Okamury nebo komunisty. Zároveň by chtěli více zasahovat do vyjednávání koaličních dohod. Zatím se jim totiž zdá, že je ČSSD a ANO často staví před hotové věci.

ČSSD a Babiš nás podrazí s Okamurou a rudými, bojí se lidovci. A tudíž...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Rodící se koalice ČSSD, ANO a křesťanských demokratů ve sněmovně bude disponovat 111 hlasy. Stejné množství hlasů by ale bylo dosaženo, kdyby lidovce při hlasování nahradili Okamurovi poslanci. Ještě větší politickou sílu by pak měli politici ČSSD, ANO a KSČM. Lidovci proto žádají pojistku, že v budoucnu přehlasováni nebudou. Podle informací serveru iDnes.cz trvají na právu veta.

Snaží se nás vytlačit do opozice, uvažuje Bělobrádek

"Myslím, že by mělo být právo veta. Tam, kde ho jeden z partnerů použije, prohlasovat se to nemůže. Už jsem jim to řekl, že chci koaliční pojistku," uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek k jednání o vládě. Za velmi podstatné považuje právo veta i místopředsedkyně lidovců Zuzana Roithová. Lidovci už totiž mají jednu zkušenost s obcházením koalice. Docházelo k tomu v době, kdy byla KDU-ČSL a US-DEU v koalici s ČSSD, ale tehdejší premiér Jiří Paroubek řadu věcí prohlasoval s komunisty; své koalici navzdory.

Lidovci mají navíc pocit, že jsou obcházeni již při koaličním vyjednávání. Dohodne se mezi sebou ČSSD a ANO a KDU-ČSL se pak vyjadřuje k hotové věci. To ale nestačí, lidovci chtějí být u tvorby kompromisů. Z členské základny proto zní stále silnější hlasy, že by straně bylo lépe v opozici. Bělobrádek má prý občas dokonce pocit, že obě silnější strany lidovce do té opozice tlačí tím, že otevírají témata pro křesťanské demokraty uzavřená. Konkrétně jde o lustrační zákon, který by se podle lidovců jednoznačně neměl rušit, a také je to problematika vyrovnání státu a církví. Do toho by se podle představ lidovců také nemělo zasahovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…