ČSSD a KSČM dnes začnou s hodnocením neúspěchu ve volbách

19.10.2018 6:10

Dva týdny po komunálních a senátních volbách čeká ČSSD i KSČM během dneška a soboty hodnocení jejich volebního neúspěchu. Obě strany si na dnešek shodně naplánovaly jednání užšího vedení, na která navážou sobotní zasedání ústředních výborů, tedy nejvyšších orgánů těchto stran mezi sjezdy. Dnešní jednání budou hlavně přípravou na sobotní schůze, uvedla ČTK.

ČSSD a KSČM dnes začnou s hodnocením neúspěchu ve volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček se v sobotu chystá požádat o důvěru výboru, což mu může pomoci posílit pozici před sjezdem v příštím roce. Tlaku by na uzavřeném jednání výboru mohli čelit i další členové nejužšího vedení. Sociální demokraté by také měli definitivně stanovit datum sjezdu, kde budou v březnu volit své čelní představitele.

Šéf KSČM Vojtěch Filip hned po volbách čelil výzvám k rezignaci od svého protikandidáta z posledního sjezdu Josefa Skály. Výsledky označil Filip za zklamání, výzvu k odstoupení ale považuje za irelevantní. I přes ztráty 1200 zastupitelů podle něj komunisté dopadli lépe než řada stran včetně Pirátů či TOP 09 a mají relevantní počet mandátů.

ČSSD a KSČM ve volbách ztrácely mandáty napříč republikou. Poprvé od revoluce například shodně přišly o zastupitele v hlavním městě. ČSSD obhájila jen jedno místo v Senátu, zatímco komunisté svůj jediný ztratili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…