ČSSD bude pořádat referendum mezi straníky. Dostanou tři zásadní otázky

06.06.2014 18:30

Sociální demokraté budou v červencovém referendu rozhodovat o reformě strany. Všichni straníci se budou moci vyjádřit ke kumulaci funkcí, většímu zastoupení žen na kandidátkách nebo rozšíření okruhu lidí, kteří kandidáty do voleb vybírají. Trojici otázek v pátek schválilo nejužší vedení strany.

ČSSD bude pořádat referendum mezi straníky. Dostanou tři zásadní otázky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu v Lidovém domě, tedy srdci ČSSD

„Od referenda očekávám výrazné oživení vnitřního života sociální demokracie, inspiruji se mimo jiné u německé SPD, kde s vnitrostranickým hlasováním udělali v loňském roce velmi pozitivní zkušenost," napsal v pátek ČTK předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka. Ten o nutnosti reformy a větší vnitřní demokratizace strany mluví zejména od takzvaného lánského puče z října loňského roku. Jeho požadavek se odráží i v otázkách, které by příští týden mělo definitivně posvětit předsednictvo ČSSD, a pak i jeho ústřední výkonný výbor.

O konečné podobě kandidátní listiny by měli rozhodovat všichni z daného regionu

První z dotazů směřuje k většímu otevření strany při výběru kandidátů do voleb. Na tom by se do budoucna mohli podílet všichni straníci, a ne jen stranické elity. „Souhlasím s tím, aby podle stanov o konečné podobě kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva obce, města, kraje, Senátu a Poslanecké sněmovny rozhodovali v přímém hlasování všichni členové ČSSD v příslušném volebním obvodu," stojí totiž v otázce do referenda.

Alespoň 40 procent kandidátů by měly tvořit ženy

Další dotaz cílí na větší zastoupení žen v politice. Sociální demokraté budou vyjadřovat souhlas, nebo nesouhlas s tím, aby podle stanov alespoň 40 procent všech kandidátů na kandidátkách do zastupitelstva kraje a Poslanecké sněmovny tvořily osoby opačného pohlaví.

Třetí otázka pak směruje ke kumulaci funkcí, o níž se v posledních měsících ve straně často diskutovalo, i kvůli tomu, že dvojice hejtmanů zvolených za ČSSD nedodržela stranické usnesení a ponechala si zároveň křesla ve sněmovně. Sociální demokraté tak budou hlasovat o tom, zda má ČSSD navrhnout zákonné omezení kumulace placených veřejných funkcí.

V ČSSD už koluje návrh na změnu Ústavy, který by vyloučil slučitelnost mandátu poslance a hejtmana

Uvnitř strany přitom už koluje návrh čtveřice hejtmanů, kteří požadují změnu ústavy tak, aby do budoucna nebyl poslanecký mandát slučitelný s výkonem funkce ministra, hejtmana, starosty nebo primátora. Za návrhem je ale mimo jiné jihomoravský hejtman Michal Hašek, a proto je otázkou, zda se s ním bude pracovat dál.

Korespondenční referendum se má v sociální demokracii uskutečnit začátkem července. Jeho výsledky by se pak případně měly odrazit ve změnách stanov, o nichž by hlasoval v příštím roce sjezd.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…