ČSSD chce třetinové zastoupení zaměstnanců v radách firem

24.07.2015 19:50

Sociální demokracie požaduje třetinové zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách akciových společností a dále pak valorizaci příspěvku na péči o deset procent během příštího roku. Shodlo se na tom dnes předsednictvo ČSSD, o jehož výsledcích novináře informovali premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

ČSSD chce třetinové zastoupení zaměstnanců v radách firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Marksová uvedla, že příspěvek na péči se nezvyšoval už osm let. Podle představ její strany by proto měl od července příštího roku stoupnout o deset procent. Koalice o návrhu bude ještě jednat.

Ministryně se na tiskové konferenci vrátila i ke středečnímu jednání kabinetu, který se neshodl na návrhu o předčasném odchodu do důchodu pro horníky v hlubinných dolech. Poznamenala, že ji překvapila argumentace ministra financí Andreje Babiše (ANO), kterou nepovažovala za vůbec relevantní.

Babiš, který požaduje, aby se na opatření podílel i majitel dolů, podle ministryně neustále opakoval, že návrh podporuje OKD. Problematika je ale podle ní širší. Návrh, k němuž se vláda vrátí, počítá s tím, že by všichni horníci, kteří dělají pod zemí a odpracovali určitý počet směn, odcházeli do penze o pět let dříve než ostatní pracující.

Předsednictvo ČSSD dnes vyjádřilo vedle tohoto návrhu podporu také zvýšení platů policistů, učitelů, hasičů a dalších zaměstnanců veřejného sektoru od listopadu letošního roku a zdravotních pracovníků od ledna 2016. Širší vedení strany dále požádalo ministry ČSSD, aby urychlili práci na návrzích zákona o neziskových organizacích ve zdravotnictví a zákona o sociálním bydlení. Strana žádá své poslance, aby při projednání novely loterijního zákona podpořili navýšení peněz na sport z výnosu zdanění hazardu a rovněž vyčlenění peněz na prevenci patologického hráčství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…