ČSSD chce zásadní reformu daní směrem k progresi, řekl Sobotka

10.12.2016 19:14

Aktuální nastavení českého daňového systému vyhovuje velkým a bohatým, cílem ČSSD nejsou kosmetické úpravy daní, ale zásadní reforma směrem k progresi. Novinářům to po dnešním jednání širšího vedení sociální demokracie řekl předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Konkrétní parametry reformy chce sociální demokracie představit na jaře příštího roku, píše ČTK.

ČSSD chce zásadní reformu daní směrem k progresi, řekl Sobotka
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Sobotka novinářům řekl, že současný daňový systém si po roce 2006 vylobbovali nejbohatší. „Pro nás je klíčovým cílem snížit daně pro lidi s průměrným a podprůměrným platem. Jde o to, aby na progresi vydělali oni, tedy drtivá většina zaměstnanců v naší republice,“ uvedl premiér. V současnosti je podle něj daňová zátěž přenesena prostřednictvím zvýšení DPH na středně a nízkopříjmové skupiny občanů.

Daňová progrese by měla být hlavním volebním lákadlem ČSSD před volbami do Poslanecké sněmovny, které se budou konat příští rok na podzim. „Pokud jde o konkrétní výši pásem, sociální demokracie bude jednotlivé části daňové reformy zveřejňovat během jara, progrese se bude týkat fyzických i právnických osob,“ řekl novinářům Sobotka.

Sobotka se neobává, že návrhy by mohly ČSSD naopak voliče ubrat. „Je potřeba se podívat na to, jaké ve skutečnosti lidé mají platy. Dvě třetiny lidí mají průměrný nebo podprůměrný plat. Na tyto lidi cílíme, jim chceme ulevit,“ řekl Sobotka. Tak velké daňové úlevy jako v Česku podle Sobotky nemají bohatí lidé ani v Německu či v Rakousku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…