ČSSD chce změny v církevních restitucích, zváží referendum

23.08.2013 11:05

Pokud sociální demokracie uspěje ve volbách, zahájí okamžitě jednání s církvemi o snížení kompenzací za nevydaný majetek. Zároveň zpřísní kontrolu již vydávaného majetku a zváží uskutečnění referenda o restitucích. Na tiskové konferenci to dnes řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Po referendu volají komunisté, budou jej mít i ve volebním programu.

ČSSD chce změny v církevních restitucích, zváží referendum
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Sjezd ČSSD skončil tiskovou konferencí

Cílem jednání s církvemi bude podle Sobotky snížení dopadů na veřejné rozpočty, cílem přísnější kontroly vydávaného majetku pak zajištění toho, aby se nevydávaly nemovitosti, o něž církve přišly před 25. únorem 1948. ČSSD již dříve vyjádřila pochybnosti, zda není vydáván majetek, na který ve skutečnosti církve nemají podle zákona nárok.

Sociální demokracie, která je favoritem předčasných voleb, si po hlasování také chce objednat analýzu toho, do jaké míry by bylo možné v referendu rozhodnout o zákonu, který je již platný. Sobotka uvedl, že podle některých právních názorů to možné je, podle jiných však nikoliv.

Analýza je nutná

Předseda Senátu Milan Štěch, který se dnešní tiskové konference také zúčastnil, dodal, že analýza je nutná, aby případné referendum občanům neslibovalo něco, co nebude možné splnit.

Komunisté mají referendum o restitucích přímo ve volebním programu. Stát se podle nich zavázal na příliš dlouhou dobu, a postupuje tak proti zájmu svých občanů, kteří podle nich valnou většinou církevní restituce odmítají.

Zákon o majetkovém vyrovnání počítá s tím, že církve dostanou nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň bude během 17 let snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…