ČSSD je dnes v Evropě hlas rozumu, pochvaloval si její poslanec v Událostech, komentářích

17.09.2015 23:05

Před kamerami České televize bylo opět živo. Poslanci Roman Váňa (ČSSD) a David Kádner (Úsvit) jasně odmítli povinné uprchlické kvóty. Podle Váni ČSSD dnes představuje hlas rozumu mezi evropskými socialistickými stranami, které volají po solidaritě, ale solidaritě nesprávně chápané, alespoň podle něj. Kádner doplnil, že EU by měla umět ochránit i celou roztříštěnou řeckou hranici.

ČSSD je dnes v Evropě hlas rozumu, pochvaloval si její poslanec v Událostech, komentářích
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Poslanec, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD), poslanec, předseda sněmovního výboru pro obranu David Kádner (Úsvit) a balkanista František Šístek ve čtvrtečních Událostech, komentářích debatovali o nové balkánské cestě do EU a také o možnosti, že nám budou nařízeny povinné uprchlické kvóty.

ČSSD je prý hlasem rozumu mezi evropskými socialisty

Podle Váni je velmi pravděpodobné, že přijmeme více než 1 500 uprchlíků, k čemuž jsme se v květnu zavázali. Naše pomoc se zřejmě bude týkat tisíců uprchlíků. „Ale jde také o to, že se kvóty staly určitým symbolem a pro nás je jejich nepřijetí znakem vítězství rozumu,“ poznamenal Váňa. Nesmíme se totiž zavázat k ustavení trvalého přerozdělovacího mechanismu. „Hlavně chceme hovořit do toho, jaké lidi sem přijmeme,“ doplnil poslanec s tím, že je nesmysl posílat k nám lidi, kteří do Česka zkrátka jít nechtějí.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Podle Kádnera bychom se měli starat o to, aby uprchlíků v EU bylo co nejméně, což v sobě zahrnuje především nutnost chránit vnější hranice EU. „Vláda dělá pravý opak,“ udeřil Kádner, což podle jeho názoru povede k tomu, že počet uprchlíků v Česku poroste. A musí být alespoň jasně řečeno, na základě jakých pravidel se to bude dít. EU by měla zabezpečit i řeckou hranici složenou z obrovského množství ostrovů. Podle Kádnera to lze zvládnout. A to, že se v srdci Evropy budují nová uprchlická zařízení místo ostrahy hranic, je chyba. „To je totálně špatně,“ nešetřil kritikou Kádner.

Váňa doplnil, že uprchlíci jsou velkým bezpečnostním rizikem pro celou Evropu, s tím, že jde často o lidi, kterým se ani nedají sejmout otisky prstů a my o nich nic nevíme. ČSSD se sice v tomto názorově vymyká partnerským stranám z jiných zemí, ale podle Váni představují čeští sociální demokraté hlas rozumu.

Maďarsko v roli „špatného muže“

Česka se ale zatím uprchlická krize příliš nedotýká, běženci kráčejí přes Maďarsko a teď přes Srbsko a Chorvatsko. Pokud tato země uzavře hranice, mohou se uprchlíci vydat na cestu přes Bosnu a Hercegovinu. Odborník Šístek v této souvislosti pochválil i Maďarsko, které teď hraje roli zlé země, vůči níž se vymezují vády v Chorvatsku i v Srbsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…