ČSSD má prý náhradu za Pocheho. Jméno znáte, ale ne z politiky

25.08.2018 9:45

Ještě před několika dny trvali sociální demokraté na tom, že se ministrem zahraničí stane europoslanec za ČSSD Miroslav Poche, kterého však odmítá jmenovat prezident Miloš Zeman. Premiér Andrej Babiš (ANO) však odmítá jít kvůli Pochemu do války s Hradem a zdá se, že už i v sídle ČSSD, v Lidovém domě, pomalu mění názor. Podle informací deníku Právo chystá Hamáček na Ministerstvu zahraničních věcí změny. Pochemu se asi líbit nebudou.

ČSSD má prý náhradu za Pocheho. Jméno znáte, ale ne z politiky
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

Vláda Andreje Babiše stále nemá ministra zahraničních věcí. Tuto funkci dočasně zastává ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček, který tak v kabinetu sedí na dvou židlích. Ministrem zahraničí měl být europoslanec ČSSD Miroslav Poche. Ten však narazil na Hradě. Prezident Zeman ho odmítá jmenovat např. kvůli tomu, že vystupuje příliš vstřícně vůči uprchlíkům.   

ČSSD donedávna trvala na tom, že by se Poche měl stát ministrem. Šéf ČSSD Jan Hamáček teď ale možná změnil názor. Ministrem zahraničí by se totiž nemusel stát jeho dosavadní spolupracovník v resortu Poche, ale lídr sociální demokracie v komunálních volbách Jakub Landovský, syn herce Pavla Landovského. Jakub Landovský je v současnosti náměstkem na Ministerstvu obrany, ale brzy může povýšit. Zatím se ale soustředí na kandidaturu na primátora hlavního města. „Nikdo mě ne­oslovil, soustředím se na Prahu,“ sdělil deníku.

I pokud by byl osloven, může narazit v ČSSD. Sociální demokracie je v otázce nominace ministra zahraničí rozdělená. Statutární místopředseda Jiří Zimola má za to, že by se Poche měl nominace vzdát, aby odblokoval situaci. Místopředseda a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický je naopak toho názoru, že by ČSSD měla na nominaci Pocheho trvat. Z principu. Aby byla dodržena Ústava ČR, která prezidentovi ukládá jmenovat navržené kandidáty. „Soc. dem. nominaci provedla a prezident by měl konat v souladu s Ústavou, tedy jmenovat ministra, kterého mu navrhl premiér,“ řekl.

A pak je tu ještě další problém. Poche jako vlivný sociální demokrat napomohl zvolení Jana Hamáčka předsedou ČSSD a není zcela jisté, co se stane, pokud by o tuto podporu přišel. Zvlášť když Poche opakovaně odmítá ustoupit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…