ČSSD na sešupu o 4 procenta, toť účet za vládní krizi. Už je kolem toho veselo, strhla se mela

25.05.2017 6:54

ČSSD se propadá. Vládní krize s jejími preferencemi zamávala. Sice propadlo i hnutí ANO, ale ne tak výrazně. Vzestup naopak zaznamenaly de facto všechny ostatní strany, píše podle průzkumu Medianu server Seznam Zprávy.

ČSSD na sešupu o 4 procenta, toť účet za vládní krizi. Už je kolem toho veselo, strhla se mela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Median přinesl první průzkum poté, co se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) rozhodl pro odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) a pro demisi vlády, kterou nakonec stáhl. Jak se ukazuje, hnutí ANO sice svým krokem oslabil, zároveň však propadla i ČSSD.

Oproti dubnu hnutí ANO ztratilo 1,5 procenta. ČSSD však procenta čtyři. V květnu by tak hnutí ANO volilo 26 % občanů, ČSSD 14 %. Vzestup o jedno procento pak zaznamenali třetí komunisté (na 13,5 %), o půl procenta se zvedla také ODS (9,5 %). TOP 09 vzrostla z 8 procent na devět, KDU-ČSL z 6,5 % na sedm. Pět procent oproti dubnovým čtyřem by pak získala SPD Tomio Okamury.

Původní text ZDE

Anketa

Kdo je vítězem vládní krize?

2%
89%
5%
hlasovalo: 5315 lidí

„Takže celé to peklo způsobilo, že Babiš ztratil 1 % a Sobotka 4 %? Já to říkal,“ řekl zklamaně občanský aktivista Tomáš Peszynski. „Určitě jsme udělali správně, že jsme demonstrovali. Ale pokud někdo čekal, že to Babišovi prohraje volby, tak se plete. Ostatní výsledky: Všem stranám stouply preference. Tak to se Sobotkovi fakt nepovedlo. Má se to dotáhnout do konce,“ míní.

„Sobotka má sice po roztržce s Babišem sympatie liberálních voličů, ale těch, kteří volí jiné strany než ČSSD. A o tom to je. Levicová ČSSD je mrtvá,“ uvedl k výsledkům průzkumu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Sobotka jde ke dnu i po jím vyvolané vládní krizi. Super,“ dodal zakladatel Zemanova fanklubu na sociální síti Vilém Rössler.

„Komentátoři se shodují, že Zeman to tím máváním hůlkou na Hradě prohrál. Já bych spíše řekl, že tou kouzelnou hůlkou odčaroval socánkům čtyři procentní body,“ dodal šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…