ČSSD napadá reformy. Její exčlen Rychetský to posoudí

09.01.2012 20:57

ČSSD podala k Ústavnímu soudu žádost o zrušení některých reformních zákonů, které koncem minulého roku prosadila ve sněmovně vládní koalice, prý protiústavním způsobem. Případ bude zpracovávat Pavel Rychetský, který před lety působil jako ministr spravedlnosti právě za sociální demokraty.

ČSSD napadá reformy. Její exčlen Rychetský to posoudí
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Sociální demokraté si stěžují na to, že sněmovna v listopadu sněmovna neschválila reformní zákony ústavou předepsaným způsobem. Vládní koalice tehdy obešla obstrukce opozice sloučením debaty k předlohám a zkrácením časového prostoru pro řečníky.

„Jsme přesvědčeni o tom, že při jejich přijetí docházelo k opakovaným omezováním práva jednotlivých poslanců, zejména opozičních, projednávat zákony ve svobodné parlamentní rozpravě,“ nechal se před týdnem slyšet předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Stížnost obsahuje i připomínky ke konkrétním paragrafům. Stěžovatelé žádají například o zrušení povinnosti po dvou měsících nezaměstnanosti přijmout veřejnou službu. Už v prosinci napadla ČSSD u Ústavního soudu první část zdravotní reformy, konkrétně na rozdělení zdravotní péče na standardní a nadstandardní nebo zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici.

K projednávání případu, jako tzv. zpravodaj, byl určen Pavel Rychetský, který má na starosti přípravu podkladů pro soudce k projednávání případu. Jeho postoj je při této činnosti velmi podstatný a nezřídka se stává, že ho díky šikovné manipulaci mezi soudci prosadí, upozorňují média.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …