ČSSD narazila na opravdu vážný stranický problém

23.02.2015 15:02

Rozsáhlé odpolitizování státní správy, které bylo schváleno v rámci služebního zákona, má svoje první vady na kráse. Zákon zakazuje vedoucím úředníkům mít funkce ve straně. Ale nikdo neví, jestli se to týká i delegátů sjezdu. Lidový dům si na to nechal udělat právní expertizu. Píše o tom deník Aktuálně.cz.

ČSSD narazila na opravdu vážný stranický problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se hlasovalo o služebním zákoně. Ačkoli nějaké pozměňovací návrhy byly zamítnuty, byl zákon podle dohody napříč politickým spektrem přijat

Právníci sociální demokracie se zaměřili hlavně na paragraf služebního zákona, který zakazuje stranickým funkcionářům působit ve vedoucích úřednických funkcích. Jenže nikdo si není jistý, co je to "funkce ve straně“. Omezení se tak nemusí dotknout jen "klasických“ funkcionářů, jako jsou členové okresních, krajských i ústředních výborů nebo předsedové a místopředsedové místních či krajských organizací. Služební zákon tak může omezit i obyčejné delegáty sjezdů či regionálních konferencí.

"Ohledně tohoto výkladu v komisi nepanuje stoprocentní shoda, nicméně hovoří pro něj základní princip služebního zákona, kterým byl deklarován zájem na odpolitizování státní správy. Navíc je obtížně představitelné, že např. místopředseda místní organizace by představeným být nemohl a delegát sjezdu ano,“ píší právníci v dokumentu, který má deník Aktuálně.cz k dispozici. ČSSD by mělo všechny straníky před tímto rizikem včas varovat.

Služební zákon začne pro úředníky platit v červenci. Pokud by do té doby souběh funkcí nevyřešili, hrozilo by jim i propuštění ze zaměstnání.

Doporučení z vnitra

Podle dokumentů z vnitra, které si vyžádal Lidový dům, může ve státní správě působit pouze "řadový člen bez jakékoliv funkce“. Vnitro navíc právníkům ČSSD neoficiálně sdělilo, že by tento extenzivní výklad rozhodně neměli podceňovat.

"Na doporučení právníků bychom měli dbát,“ odpovídá jeden z členů Ústředního výkonného výboru strany Jiří Havlíček na dotaz, zda by se strana měla řídit raději širším výkladem zákona o státní službě. Sám pak bude muset řešit souběh svých funkcí. Kromě toho, že je ve vedení strany, zastává také funkci prvního náměstka na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Zatím se však nerozhodl, čemu dá přednost.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová má jasno. Pokud by byla zvolena místopředsedkyní strany dala by politické funkci přednost, a kdyby na ministerstvu pokračovala, tak jako politický náměstek.

"Političtí" se bát nemusejí

Do souběhu funkcí se dostanou také náměstek ministra průmyslu Karel Novotný či náměstek ministra školství Petr Hulinský, protože oba zasedají v ústředním výkonném výboru. A překvapivě také vedoucí oddělení na Ministerstvu práce a sociálních věcí Lucie Válová, která je předsedkyní Mladých sociálních demokratů, organizace na ČSSD nezávislé.
Naopak šéfka kabinetu ministra školství Lucie Orgoníková, může být souběžně členka ústředního výkonného výboru. Složení ministrova kabinetu se totiž nominuje politicky. "Na mě se služební zákon nevztahuje,“ potvrdila Orgoníková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…