ČSSD navrhuje rozšířit seznam věcí, které exekutor nesmí zabavit

11.04.2014 16:30

Skupina poslanců ČSSD navrhuje rozšířit a zpřesnit seznam věcí, které by exekutor nemohl dlužníkovi doma zabavit. Předkladatelé tvrdí, že nynější úprava vymezuje okruh věcí moc úzce, navíc přináší spory o výklad. Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc v pátek ČTK řekl, že příští týden osloví s žádostí o podporu normy i poslance z dalších klubů. Dolní komora by měla novelu občanského soudního řádu dostat příští týden.

ČSSD navrhuje rozšířit seznam věcí, které exekutor nesmí zabavit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuční lepící štítky

Exekutoři by mohli napříště podle autorů zabavovat jen věci, jejichž zpeněžení může skutečně posloužit k úhradě dluhu a jejichž zabavení nesníží důstojnost dlužníka.

Exekutor by nesměl zabavit ledničku, pračku nebo některé knihy

Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela by jasně stanovila, že za vybavení se pokládá postel, stůl, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo, peřiny a ložní prádlo.

Exekutor by taky nově nesměl zabavit studijní a náboženskou literaturu, dětské hračky a jiné věcí, které nejsou zjevně dražší než 1000 korun. Ke snubním prstenům a podobným předmětům by norma výslovně přidala písemností osobní povahy a obrazové a zvukové záznamy, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny.

Smyslem exekuce je zaplacení dluhů věřiteli, nikoliv úplná likvidace dlužníka

„Zabavování věcí, jejichž prodejem nelze získat potřebné prostředky k úhradě dluhu, nemá opodstatnění. Smyslem exekuce je zaplacení dluhů věřiteli, nikoliv úplná likvidace nebo šikana dlužníka, jeho dětí či rodičů," podotkl Tejc.

V zákoně by jako nezabavitelné zůstaly zdravotnické potřeby důležité pro dlužníka nebo člena jeho domácnosti, peněžitá hotovost do výše dvojnásobku životního minima a zvířata, která nemají hospodářský význam a slouží jako společník.

Změna zákona nesmí poškodit vymahatelnost práv věřitelů

Humanizaci exekucí podpořila Česká asociace věřitelů, která vznikla koncem loňského roku a vede ji někdejší náměstek ministra spravedlnosti a exposlanec ODS Pavel Staněk. Změna podle tiskové zprávy asociace ale nesmí ohrozit vymahatelnost práv věřitelů.

Asociace připravila vlastní návrh. Tvrdí například, že nezabavitelné věci z domácnosti by měly být blíže určeny. „Určitě je rozdíl v tom, jestli někdo obědvá u stolu, jehož hodnota je zanedbatelná, nebo na kusu starožitného nábytku v hodnotě desítek tisíc korun," uvedl Staněk.

Předlohu ČSSD už podpořil poslanecký klub vládní sociální demokracie. Potom, co bude oficiální předložena, zamíří k posouzení kabinetu. O normě pak rozhodnou zákonodárci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…