ČSSD obchází strach i podezření, kdo může stát za hackerskými útoky na email premiéra a dalších

23.01.2016 17:55

Podle informací internetového deníku Echo24.cz způsobilo několik hackerských útoků na e-maily politiků ČSSD nervozitu v uvedené straně. Podle premiéra Bohuslava Sobotky za tím stojí neonacisté, kteří opakovaně vykrádají soukromé e-maily, a proto by s tím měla něco začít dělat policie. „Ne všichni v ČSSD si však myslí, že jsou za útokem lidé ze serveru White Media,“ píše Echo24 a připomíná, že útoky přišly jen několik měsíců před krajskými a senátními volbami.

ČSSD obchází strach i podezření, kdo může stát za hackerskými útoky na email premiéra a dalších
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Podle serveru způsobily v ČSSD hackerské útoky na e-mail premiéra Sobotky a dalších straníků paniku, protože v e-mailu mají mnohaletou historii stranického života, přičemž provalení by mohlo zcela změnit současné vztahy jak ve straně, tak i v mnoha případech přerušit uzavřená spojenectví.

I když se útok podle sociálních demokratů mohl týkat desítek z nich, nabourané schránky má sice zřejmě jen čtveřice poslanců – kromě Sobotky justiční expert Jan Chvojka, náchodský starosta a šéf dopravy Jan Birke a šéf bezpečnostního výboru Roman Váňa, v jehož e-mailu nebylo nicméně nic nalezeno. I přestože podle Echo24 nervozita v sociální demokracii mírně opadla, únik informací se stále řeší, protože nikdo nemá jistotu, že nebude další na řadě.

Sobotka: Policie by s tím měla začít pořádně něco dělat. A měla by se zlepšit mezinárodní spolupráce v boji proti tomu.

„Mě především mrzí, že už několik let tady neonacisté vykrádají soukromé e-maily a bohužel zatím ta reakce policie byla relativně slabá. Není to jednoduché bojovat s tímto druhem kriminality, ale myslím, že tady policie prostě reagovat musí,“ řekl pro deník Echo24 premiér, podle kterého prý nejde o to, že byly vykradeny e-maily představitelů sociální demokracie, ale problémem prý je, že i když k těmto útokům dochází celkem často, nikdo je neřeší dostatečně razantně.

Předseda ČSSD je nicméně přesvědčen, že se musí zvýšit schopnost jednotlivých zemí vynucovat si dodržování zákonů a prý by se měla také posílit mezinárodní spolupráce, zejména mezi spojenci. „Je docela zvláštní, že ve Spojených státech, které patří mezi naše blízké spojence dlouhodobě, je registrován web, který se takovýmto způsobem chová, a jsou tam zveřejňovány důsledky trestné činnosti, která je realizována v České republice,“ poznamenal pro Echo24.

Nejde o první útoky proti členům ČSSD

Útok rovněž odsoudil ministr vnitra a Sobotkův spolustraník Milan Chovanec, podle kterého policie prošetřovala, kam všude se hackeři mohli dostat. „Některá podezření tam byla, policie s těmi zástupci ČSSD hovořila a zkontrolovala jejich počítače. Lze velmi těžko predikovat, zda se mohou objevit i další napadení, otázkou je, jak dlouho byl ten hackerský útok veden. Zda šlo o hodiny, dny nebo měsíce,“ zamyslel se Chovanec ve svém vyjádření s tím, zda v budoucnosti nedojde k dalšímu zveřejňování.

Jelikož prý ale chybí i nějaké specifické pojítko, které by napadené členy sociální demokracie spojovalo, tak se prý v ČSSD rozšiřuje obava, že by se mohla ukradená korespondence hodit například v politickém boji před letošními krajskými volbami.

Echo24 dále připomíná, že se server White Media na sociálnědemokratické politiky nezaměřil poprvé a už v minulosti se nabourali k účtům expremiéra Vladimíra Špidly, nynější ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové či poslance Jaroslava Foldyny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …