ČSSD pořádala "mobilizační konferenci". Hašek varoval před Nečasem v sukních

19.10.2013 12:51

Sociálním demokratům se podle posledních průzkumů veřejného mínění smrskává voličská podpora. Jak naznačil výzkum agentury STEM, hrozí, že by spolu s komunisty nebyli s to nabýt většinu v nově zvolené Poslanecké sněmovně. V této atmosféře vrcholu předvolebního boje proběhla v sobotu v Národním domě v Praze na Smíchově konference strany, při které první místopředseda strany Michal Hašek vyzval k mobilizaci voličů.

ČSSD pořádala "mobilizační konferenci". Hašek varoval před Nečasem v sukních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

„Nepodceňujme ten poslední týden, mobilizujme voliče,“ apeloval Michal Hašek na kolegy. Setkání označil za „mobilizační konferenci,“ s tím, že je potřeba zabránit návratu Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga do vládních míst. V této souvislosti přirovnal Miroslavu Němcovou k Petru Nečasovi „v sukních.“ Podle místopředsedy Haška musí nyní sociální demokracie bojovat o každý hlas. O setkání informuje internetový server Novinky.cz.

Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky je však přesvědčení voličů obtížné, neboť „občané se za poslední léta naučili nedůvěřovat politikům a volebním kampaním. Pravicová vláda je zklamala do té míry, že házejí všechny poslance do jednoho pytle a nerozlišují, kdo za co nesl v minulých letech odpovědnost“. ČSSD se podle něj musí před voliči předvést coby tradiční a silná strana, neboť „nejrůznější populisté a velkopodnikatelé zklamou voliče stejně, jako zklamaly Věci veřejné,“ uvedl Sobotka.

Garance odborné stáže či rekvalifikace a akční plán zaměstnanosti

Předseda ČSSD rovněž načrtl plán na prvých sto dní předpokládaného vládnutí jeho strany. Za přední a nejdůležitější kroky označil rozproudění hospodářství a boj s nezaměstnaností. V této souvislosti by se chtěl zaměřit na pomoc mladým lidem. Pokud nebudou moci sehnat práci, měli by mít garantovánu dlouhodobou stáž či rekvalifikaci. Další prvořadé úkoly vidí předseda v Moravskoslezském kraji. „Zde chceme během prvních sto dnů našeho vládnutí připravit akční plán zaměstnanosti. Prvním krokem bude zřízení vládního zmocněnce a ustavení pracovní skupiny odpovědných ministrů,“ pravil.

Předseda předpokládaného favorita voleb a možný nový ministerský předseda ovšem hodlá lovit příznivce i ve vodách středních tříd a živnostníků. „Nebudeme zvyšovat daně a odvody lidem ze středních vrstev, nízkopříjmovým zaměstnancům ani živnostníkům,“ řekl na jejich adresu. Naopak sociální demokrati chtějí zavést majetková přiznání a registrační pokladny, spojené s tzv. účtenkovou loterií.

Dalším bodem, zmíněným Bohuslavem Sobotkou, byl plán na stabilizaci situace ve zdravotnictví. Té má napomoci půjčka pro VZP, zvýšení odvodů na státní pojištěnce a změna úhradové vyhlášky „tak, aby všem dávala srovnatelné podmínky a zastavila ekonomickou devastaci nemocnic.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…