ČSSD potřebuje důchodce a rodiny s dětmi. Liberální voliči nás nevytrhnou, překvapuje volební manažer Jan Birke

27.02.2017 6:41

Poslanec Jan Birke se stal volebním manažerem ČSSD. O tom, jak chce vrátit stranu do boje o premiérské křeslo, i o tom, proč skončil všechny své aktivity s Čínou, pohovořil v rozhovoru pro Týden. Zde také uvedl, že premiér Bohuslav Sobotka je úplně jiný než on – je to jako černá a bílá. Spolupráce je však podle něj vynikající.

ČSSD potřebuje důchodce a rodiny s dětmi. Liberální voliči nás nevytrhnou, překvapuje volební manažer Jan Birke
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Do role volebního manažera se Birke nechal napasovat proto, že má pocit, že značce ČSSD není dobře a že je třeba jí pomoct. „Jsem bývalý hokejista a mnohdy jsem zažil zápasy, které byly 5:0 deset minut před koncem, a nakonec to skončilo opačně. Takže zůstávám v klidu. My jsme dnes v situaci, kdy jsme se ještě ani nezačali oblékat do výstroje. Teprve sedíme v autobuse a jedeme na zápas. A já jsem tím posledním, kdo by se ještě v autobuse rozklepal ze soupeře. Vím, kdo to je, a vůbec se ho nebojím,“ sdělil Birke s tím, že chce zabojovat a strhnout i ostatní spoluhráče. 

Birke se následně vyjádřil také k odchodu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Jak ubezpečil, nešlo o jeho osobu, ale o roaming a telekomunikační služby. „Pokud premiér vyjednává lepší ceny u operátorů a nějaký náměstek – už ani nevím, jak se jmenuje – oznámí národu, že pokud se jim něco nelíbí, mají se přestěhovat do Polska, tak je to šlendrián a nezvládnutí situace. Takže je ten postup logický, stojím jednoznačně za premiérem,“ řekl rázně.

Celostátní politiku je podle něj potřeba dostat zpět na pravolevý souboj myšlenek. Při té příležitosti zmínil také téma daní: „My chceme progresivní daň, která je ve většině států EU. Hranice, kde se to láme, tedy 49 900, je ještě věcí diskuse. Myslím, že se to bude ještě upravovat. Může se to posouvat nahoru,“ řekl k návrhu, jenž minulý týden vzbudil diskuzi. 

„Cílení na liberální voliče nám volby nevyhraje. My potřebujeme naše tradiční voliče. To jsou senioři, rodiny s dětmi, zaměstnanci, když to řeknu zjednodušeně,“ podotkl k tomu ještě Birke. Podle něj se bude téma spravedlivých daní hrát až do voleb. 

„Člověk, který má plat přes sto tisíc, nebude nikdy volit ČSSD. Možná, že se pletu, ale já takového člověka neznám,“ vyjádřil se k tomu, že kritika vysokopříjmových lidí mu až tak nevadí. 

Birke pak také řekl, jakým způsobem chce docílit toho, aby ČSSD měla naději na vítězství. „Především musíme probudit těch dvacet tisíc členů. Musejí opět získat chuť a vůli vítězit. Tu řada lidí trochu ztratila, což je mi líto. Objíždím konference a vidím ve tvářích odevzdanost, smíření s tím, že budeme druzí, třetí. To je pro mě neakceptovatelné a musíme to zvrátit! Bude to složité, ale bez těch dvaceti tisíc lidí by restart značky nebyl možný. Máme před sebou několik klíčových kroků. Sjezd, tvorbu kandidátek, programovou konferenci, volbu klíčových témat. Hlavně ale musíme vyvolat emoce. Myslím, že to zvládneme,“ tvrdí Birke. Cílem kampaně prý nebude Andrej Babiš, ale prezentování vlastních témat. Na pomoc bude mít strana také americké poradce.

A co spolupráce s komunisty, kterou v posledních dnech premiér Sobotka de facto nevyloučil? „On můj názor na vládu s komunisty zná. Mám na to trošku… No, vlastně spíše úplně jiný názor než on. Myslím, že to v Královéhradeckém kraji jasně dokazujeme. Především ale věřím, že zvítězíme. Druhé místo si vůbec nepřipouštím. Pokud bych si ho připouštěl, tak už jsem prohrál,“ dodal.

Premiéra se pak ale Birke zastal za jeho slovník vůči Andreji Babišovi. „On napsal ‚ojebal‘. Já bych řekl ‚vojebal‘. Ale fascinuje mě, že i když premiér píše sprostě, píše spisovně. Jsem rád, že to napsal. Alespoň teď všichni v České republice vědí, jak je to s dluhopisy Andreje Babiše,“ sdělil. 

Závěrem se pak Birke vyjádřil k ukončení všech svých aktivit týkajících se Číny. „Je mi to velmi líto, protože Čína je pro mě pětadvacet let srdeční záležitostí, je to můj druhý domov. Ale abych nemohl být nařčen z jakéhokoli střetu zájmů, rozhodl jsem se veškeré kontakty přerušit. Skončil jsem jak v tradiční čínské medicíně, tak v komoře, na všechny funkce jsem rezignoval. Věřím, že až se všechno přežene, budu se ke své milované Číně zase moci vrátit, protože ji mám moc rád,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…