ČSSD pozastavuje členství Kottovi i Pancové. Rath by se měl vzdát mandátu

18.05.2012 11:37

Sociální demokracie se chce očistit od kauzy Davida Ratha, která na ní vrhá špatné světlo. Strana pozastaví členství exposlanci Petru Kottovi i šéfce kladenské nemocnice Kateřině Pancové, která je členkou předsednictva strany, uvedl server iDnes.cz. Grémium také vyzvalo poslance Ratha, aby se vzdal svého mandátu a odešel z politiky.

ČSSD pozastavuje členství Kottovi i Pancové. Rath by se měl vzdát mandátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath a Richard Dolejš

Grémium ČSSD vyzvalo Davida Ratha, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Obvinění jsou podle strany natolik závažná, že nemůže pokračovat ve výkonu veřejné funkce. Předseda strany Bohuslav Sobotka také odmítl dál komentovat prohlášení Davida Ratha: "Tím, že skončil v sociální demokracii, už ČSSD nemusí jeho věc nadále komentovat."

ČSSD pozastavila členství Pancové a Kottovi

Pancová, od které si Rath odnesl krabici od vína se 7 miliony korun, má být vyškrtnuta z kandidátky ČSSD pro podzimní krajské volby. V pátek o tom rozhodlo grémium strany.

„Byla dosud na jednom z nižších míst kandidátky, ale je to zároveň členka našeho předsednictva. Řešíme, jaké ta věc může mít další dopady. Bohužel se totiž už objevují informace, že by se policie mohla zajímat o další lidi,“ řekl iDnes.cz zdroj blízký jednání grémia.

Návrh pozastavit členství v ČSSD Pancové i jejímu partnerovi exposlanci Petru Kottovi předložila středočeská ČSSD vedená poslancem a Rathovým dosavadním spojencem Richardem Dolejšem.

Kutnohorská okresní organizace strany vyzvala také Dolejše, aby rezignoval také. Ten ale rezignovat nehodlá.

Rath už rezignoval na funkci hejtmana i krajského zastupitele a odstoupil z kandidátky pro podzimní volby. Zatím si ale nechal poslanecký mandát. Představitelé sociální demokracie v čele s Bohuslavem Sobotkou ho už ale vyzvali, aby opustil politiku a vzdal se mandátu.

Poslanec se považuje za politickou oběť a přirovnal se k ukrajinské expremiérce Julii Tymošenkové, která je vězněná na Ukrajině.

SLEDUJEME Rathovo zatčení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …