ČSSD přišla s nápadem na ošetřovatelskou dovolenou. Ale vlastní vláda jí to prý nejspíš hodí na hlavu

18.02.2017 15:58

Až dvouletá ošetřovatelská dovolená, jak ji navrhli poslanci vládní ČSSD, by podle podkladů pro pondělní zasedání kabinetu neúměrně zatížila zaměstnavatele a způsobila by taky nerovnost mezi lidmi. Novela zákoníku práce podle legislativců rovněž opomíjí některé situace, do nichž se lidé můžou dostat. Zprávu přinesla ČTK.

ČSSD přišla s nápadem na ošetřovatelskou dovolenou. Ale vlastní vláda jí to prý nejspíš hodí na hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Například rodič by neměl na ošetřovatelskou dovolenou nárok, pokud by se chtěl starat o své postižené dítě. Navzdory výtkám by se vláda měla postavit k předloze neutrálně. Upozornila ale taky na to, že předložila vlastní úpravu dlouhodobého ošetřovného.

Zaměstnanci by si mohli vzít podle návrhu ČSSD ošetřovatelskou dovolenou na péči o postiženého rodiče nebo prarodiče, o rodiče či prarodiče manžela nebo o registrovaného partnera. Po dobu čerpání této dovolené neměli nárok na plat, zdravotní pojištění by za ně hradil stát. Ošetřovatelskou dovolenou by si mohl vzít jen zaměstnanec, který je u zaměstnavatele v pracovním poměru nejméně rok. U stejného zaměstnavatele by mu příslušela jen jednou. Navíc osoba, o niž by se staral, by musela být zařazena do jednoho ze dvou nejtěžších stupňů závislosti na péči.

Kabinet by měl upozornit na to, že nárok na ošetřovatelskou dovolenou by měli podle předlohy poslanců ČSSD jen zaměstnanci, jejichž pracovněprávní vztahy se řídí zákoníkem práce. Norma rezignuje na obdobnou úpravu například u vojáků z povolání, příslušníků bezpečnostních sborů a u státních zaměstnanců, a zakládá tím určitou nerovnost, napsali vládní legislativci. Z návrhu také podle nich není zřejmé, zda by měl zaměstnanec nárok na další ošetřovatelskou dovolenou u stejného zaměstnavatele, pokud by ji už jednou čerpal, ale třeba v délce jen dvou týdnů.

Vládním návrhem na zavedení dlouhodobého ošetřovného by se měli poslanci začít zabývat už na schůzi, která začne v úterý. Lidé, kteří se musejí postarat o vážně nemocné příbuzné, by si mohli podle této úpravy vzít až tříměsíční volno. Z nemocenského pojištění by dostávali 60 procent základu svého příjmu. S nepřítomností zaměstnance by musel na rozdíl od předlohy poslanců ČSSD souhlasit zaměstnavatel.

Na zákonodárcích bude rovněž rozhodování o poslanecké normě. Je ale možné, že sněmovna ji do podzimních voleb projednat nestihne, a předloha takzvaně spadne pod stůl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…